Stefanec
Europoslanec Ivan Štefanec. PHOTO: Kancelária IŠ.

Cenu európskeho občana za rok 2017 získal bloger Ján Benčík

Európsky parlament rozhodol, že Cenu európskeho občana za rok 2017 získa bloger a občiansky aktivista Ján Benčík. Na cenu ho nominoval slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EĽS). Ján Benčík vo svojich blogoch rozkrýva svet slovenských extrémistov a upozorňuje na ich vyjadrenia a činy, ktoré sú v rozpore s tým, aký obraz sa o sebe snažia vo verejnosti navodiť. Za svoje texty čelil niekoľkokrát vyhrážkam smrťou.

„Som veľmi rád, že sa pánu Benčíkovi dostane tejto pocty na základe mojej nominácie. Pán Benčík robí skvelú prácu európskeho významu. Dnes, keď extrémizmus v Európe na vzostupe je mimoriadne dôležité poukazovať na príklady ľudí, ktorí sa mu neboja postaviť. Ján Benčík svojimi textami plní úlohu, ktorú by mal robiť štát a jeho inštitúcie. Verím, že jeho príkladom sa inšpirujú aj ďalší aktívni občania a spoločne nedáme extrémizmu šancu.“

Cenu európskeho občana udeľuje Európsky parlament od roku 2008 jednotlivcom a inštitúciám, ktoré sa mimoriadne zaslúžili o obranu európskych hodnôt, medzinárodnú spoluprácu, či svojou činnosťou pomáhajú svojmu okoliu. V roku 2014 ju na nomináciu Ivana Štefanca získala Eva Siracká z Ligy proti rakovine. Slávnostné odovzdávanie ocenenia prebehne v Európskom parlamente v Bruseli.

Viac..  Ivan Štefanec: Slovenský startup získal 7,5 milióna eur od Európskej rady pre inovácie

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices