Erasmus
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Obľúbený Európsky program Erasmus dnes oslavuje už svoje tridsiate narodeniny

Žiť istý čas v zahraničí, nájsť si tam  nových priateľov a zažiť veci, na ktoré sa nezabúda. Erasmus nie je len o štúdiu, je to niečo, čo vás v pozitívnom zmysle „poznačí“ na celý život.

Erasmus bol spustený v roku 1987 a je jedným  najúspešnejších európskych programov. Vďaka grantom, ktoré ponúka, si mohlo štúdium, prácu či dobrovoľníctvo v zahraničí vyskúšať už 9 miliónov ľudí.

Tento rok oslavujeme jeho tridsiate výročie. Počas celého roka sa vo všetkých krajinách konajú rozličné podujatia, konferencie, oslavy a výstavy. Vyfiltrovať si ich môžete na tomto odkaze.

Jedna z takýchto osláv sa dnes koná aj v Európskom parlamente v Štrasburgu. Predsedá jej šéf Parlamentu Antonio Tajani spoločne s Jeanom-Claudom Junckerom. Zúčastní sa jej aj 33 bývalých študentov. Jej súčasťou je aj výstava o programe Erasmus+ a debata o tom, akým smerom by sa mal program uberať v budúcnosti.

Na obdobie od 2014 do 2020 bolo na program vyčlenených 14,7 miliardy eur. Oproti minulému rozpočtovému obdobiu to predstavuje nárast o 40%. EÚ chce aj týmto spôsobom plniť svoje záväzky voči mladým.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

 „Myslím si, že tento program posilňuje toleranciu a rešpekt voči inakosti,“ vyjadrila sa šéfka výboru pre kultúru a vzdelávanie Petra Kammerevert. Aj ona sa zúčastní dnešných osláv.Jacques Delors kedysi povedal, že človek sa nemôže zamilovať do jednotného trhu a myslím si, že mal pravdu. A práve toto chceme s týmto programom zmeniť. Chceme ukázať, že jeho cieľom je, aby si boli ľudia bližší,“ dodáva odvolávajúc sa na ôsmeho predsedu Európskej komisie.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices