Kissova
Jana Kiššová, podpredsedníčka SaS. PHOTO: archív SaS.

Jana Kiššová: Vláda sa opäť plesla po vrecku! Z našich daní.

A máme tu opäť Vianoce! Nie tie skutočné, decembrové a samozrejme, nie pre všetkých. Vlastne – opäť len pre vyvolených. Teda aby som bola úplne presná, len pre jedného japonského šťastlivca.

Ako to už býva v našej krajine dobrým zvykom, členovia vlády sa opäť plesli po vrecku! Konkrétne po tom, do ktorého prispievame my všetci. Lebo z cudzieho sa rozdáva najlepšie.

Firma Minebea Slovakia požiadala od štátu investičnú pomoc takmer 20 miliónov eur na vybudovanie nového podniku priemyselnej výroby a na vytvorenie nových pracovných miest v lokalite Košice. Vyplýva to z investičného zámeru zverejneného ministerstvom hospodárstva, ktorý prerokovala a schválila vláda. Cieľom je vybudovanie závodu na výrobu mechatronických pohonných systémov. Súčasťou zámeru je taktiež vybudovanie R&D centra, ktoré bude zamerané na výskum a vývoj v oblasti mechatronických pohonných systémov.

Nedávno som kritizovala, že vláda schválila „darček“ automobilke Peugeot Citroën vo výške 18,6 milióna eur formou daňových prázdnin. Ide pritom o región západného Slovenska, kde sa nezamestnanosť pohybuje na úrovni štatistickej chyby a nepracuje tam snáď už len ten, kto ozaj nechce. V prípade firmy Minebea ide o nevídaný pokrok. Vláda si všimla, že existuje aj východné Slovensko! Do Košíc má poputovať krásnych 19,25 milióna eur. Firma Minebea Slovakia sľubuje za päť rokov vytvoriť 1100 pracovných miest. Netreba azda ani viac ako kalkulačku, aby sme si vypočítali, že investícia nie je až taká výhodná ako sa môže zdať.

Keby bola skupina Minebea nejaký startup začínajúcich podnikateľov so skromným vstupným kapitálom a vynikajúcim nápadom, možno to ľahšie predýcham. Ak by išlo o slovenského podnikateľa v Rimavskej Sobote s takmer 30%-nou nezamestnanosťou, tiež by som viac zvažovala kritiku. Ale bavíme sa tu o globálnom lídrovi vo výrobe mechatronických a elektronických súčiastok a komponentov pre oblasť automotive. Hovoríme o skupine, ktorá bola založená v roku 1951 a v súčasnosti pôsobí v Ázii, v Severnej Amerike a v Európe. Prostredníctvom svojich 68 dcérskych spoločností spoločne zamestnávajúcej viac ako 60 tisíc zamestnancov. Ich konsolidované ročné tržby prekračujú 4,5 miliardy eur. Investícia vo výške 60 miliónov eur, za ktoré postaví závod v Košiciach, pre tohto hráča predstavuje „neuveriteľných“ 1,3 percenta z ročných tržieb! Slovenská vláda tomuto gigantovi prispeje približne 20 miliónov, čiže preplatí tretinu investície. Áno, aj z peňazí nezamestnaných, pracujúcich alebo podnikajúcich v Sobranciach, Michalovciach, Prešove, a tak podobne.

Viac..  Robert Hajšel: Ďakujem, že som ako europoslanec mohol pre vás pracovať, ale kandidovať opätovne už nejdem

Ak ste skúšali niekedy podnikať, určite by ste ocenili, keby vám niekto takto finančne pomohol. Ale ako sa už stalo v našej krajine smutným zvykom, socialistická vláda pomáha hlavne silným a veľkým, obvykle zahraničným, ktorí by si poradili aj bez toho. Na vytvorenie jedného pracovného miesto sa všetci poskladáme sumou 18 tisíc eur. Ak počítame, že priemerná mzda v Košickom kraji je približne 650 eur, vystačí vládna investícia japonskému investorovi aj s odvodmi na preplatenie 20 mesačných platov svojich zamestnancov

Na stimuly veľkým a silným prispievajú všetci obyvatelia Slovenska, a to vrátane ľudí z Košíc, Michaloviec, Trebišova alebo Sobraniec. Áno, aj podnikatelia, zamestnanci, aj nezamestnaní. Mnohí podnikatelia by možno tiež zamestnali nových ľudí, ak by mali nižšie dane, štedré dotácie alebo iné štátne úľavy. A hlavne, ktorým by sa lepšie podnikalo, ak by nemali pracovný trh zdeformovaný dotovanými firmami, ktoré si môžu dovoliť pri tučných dotáciách viac. Viac všetkého. Viac investícií, viac ľudí, vyššie platy, viac benefitov. A môžu si dovoliť aj preplatiť ľudí.

Chápem. Vláda má vo svojom programe podporu podnikateľov. Ale prečo len zopár konkrétnych? Lebo tak sú  nastavené zákony. Treba ich zmeniť. A verím, že ich aj zmeníme.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravila Jana Kiššová, predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, predsedníčka Komisie pre podnikateľské prostredie, podporu MSP a živnostníkov a podpredsedníčka strany SaS.

O Jana Kiššová

Predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, predsedníčka Komisie pre podnikateľské prostredie, podporu MSP a živnostníkov, podpredsedníčka strany Sloboda a Solidarita, poslankyňa NR SR /SaS/.

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices