roaming
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Roaming v EÚ končí!

Od 15. júna sa počas ciest po EÚ už nemusíte báť premrštených faktúr za mobil. Hovory, SMS i dáta vás budú stáť toľko isto ako doma.

Od 15. júna môžete z celej EÚ volať, esemeskovať a surfovať po internete bez toho, aby ste za to museli platiť čo i len cent navyše. V tento deň totiž oficiálne odzvoní poplatkom za roaming. Proti predraženému roamingu sa už pred desiatimi rokmi obula vtedajšia eurokomisárka pre spoločnosť a médiá Viviane Reding. Dnes je europoslankyňou za skupinu EPP.

Boj za slobodu pohybu 

 „Koniec roamingových poplatkov znamená, že obnovíme slobodu občanov pri cestovaní, aby sa cítili ako doma, neplatili poplatok pri prechode cez hranice, a Európu pokladali za svoju domovinu. Nezáleží totiž na tom, kde žijú, patrí im celá Európa. Má to v sebe silnú symboliku,“ vysvetľuje Viviane Reding.

Európskemu parlamentu sa tu podarilo presadiť, aby doba, počas ktorej je roaming v zahraničí zadarmo, nebola prísne ohraničená. Stačí, ak ho budete „využívať primerane.“

Znamená to, že roaming budete mať zadarmo vtedy, pokiaľ budete mobil viac používať doma ako v zahraničí. Pre tých zákazníkov, ktorí by chceli nové pravidlá zneužívať a predplatiť si paušál v lacnejšej krajine ako tam, kde plánujú mobil používať najčastejšie, môžu operátori stále účtovať navyše.

Okrem EÚ budete mať roaming zadarmo aj na Islande, Nórsku a Lichtenštajnsku. Tieto krajiny sú členmi Európskeho hospodárskeho priestoru.

Ceny sa znižovali postupne

Prvé stropy na roaming sa EÚ podarilo presadiť v roku 2007. No vtedajšia „eurotarifa“ aj tak značne prekračovala domáce ceny.

Minúta hovoru zo zahraničia stála v roku 1998 1,63€, v roku 2014 to bolo už len 19 centov a od apríla 2016 cena nepresiahla domácu cenu o viac ako 5 centov.

Viac..  Vladimír Bilčík: Skvelá správa pre klientov bánk, proces posielania peňazí sa radikálne zrýchlil

Faktúry za mobil však rástli do závratných výšok, najmä keď ste v zahraničí surfovali po internete. Trh s dátovým roamingom sa od roku 2007 rozrástol o 630%.

V prvej polovici roka 2018 by malo vstúpiť do platnosti nariadenie o prenosnosti online služieb. Filmy, seriály a ostatný obsah, ktorý máte predplatený doma, si budete môcť pozerať i v zahraničí. A zadarmo.

Najprv bolo treba znížiť veľkoobchodné ceny

Roaming zadarmo je výsledkom zníženia veľkoobchodných cien, ktoré si mobilní operátori účtujú medzi sebou za to, že zákazníci zahraničných operátorov využívajú ich siete. Parlament sa na týchto cenách dohodol s členskými štátmi v Rade ministrov. Parlamentu sa tu podarilo presadiť nižšie limity ako tie ktoré pôvodne navrhovala Komisia.

„Vďaka Európskemu parlamentu sa nám podarilo zrušiť roamingové poplatky. Môžeme cestovať po Európe bez toho, aby nás doma po návrate čakal šok v podobe účtu za mobil,“ teší sa parlamentná spravodajkyňa Pilar del Castillo (EPP, Španielsko).

Ako sa vyvíjali ceny dátového roamingu počas posledných 10 rokov

Rok Cena za 1 MB
2007 6€
2012 70 centov
2015 20 centov
2016 Domáca cena + 5 centov
2017 Domáca cena

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices