europsky parlament
Rokovanie poslancov Európskeho parlamentu. PHOTO: © European Union- EP.

Bližšie k EÚ, ďalej od V4

Slovensko je od V4 opäť o trochu ďalej, čo sa týka spoločných názorov. Či už ide o minimálnu mzdu, zákaz sociálneho dumpingu, či sociálnu ochranu zamestnancov, dá sa povedať, že práve naša krajina má v súčasnosti v rámci V4 najeurópskejší prístup.

Ale pekne od začiatku: o vyššie spomenutých spoločných sociálnych právach pre celú Európsku úniu, ktoré obsahuje tzv. Európsky pilier sociálnych práv, sa začalo hovoriť už pred dvomi rokmi.

Premiér Robert Fico niektoré veľmi podobné opatrenia predstavil na prvomájových oslavách, teda tesne po tom, ako bol pilier oficiálny predstavený Európskou komisiou. Zaujímavé je, ako opatrne sa voči pilieru postavili slovenskí europoslanci na rozdiel od ich kolegov z koaličných strán doma na Slovensku. Tí by práve v tejto oblasti privítali viac záväzkov a väčšie ambície Bruselu.

Europoslanci, ktorí pochádzajú z koaličných strán na Slovensku, hlasovali v Európskom parlamente v januári tohto roka ZA návrh, čím potvrdili pozitívny postoj Slovenska voči pilieru. Celkovo ich ZA bolo 6, PROTI 4, jeden sa zdržal a jeden nehlasoval.

K návrhu sa v pléne vyjadrila aj Monika Flašíková-Beňová (SMER-SD), ktorá zdôrazňovala najmä potrebu znižovať rozdiely medzi jednotlivými členskými štátmi. Podľa všetkých, ktorí hlasovali ZA, je pilier začiatkom približovania sociálnych systémov, podmienok a platov zamestnancov z členských krajín. Naopak, Jana Žitňanská (NOVA) vidí návrh ako nerealistický aj kvôli platom. Spolu so Štefancom (KDH) predpokladajú ešte väčší pokles dôveryhodnosti EÚ a nárast nerovností.

Na pôde slovenského parlamentu sa o novom návrhu Európskeho piliera sociálnych práv rokovalo prvýkrát vo výbore pre európske záležitosti 11. mája tohto roka. Na rozdiel od europoslancov patriacich pod koaličné strany boli domáci koaliční poslanci voči pilieru pomerne kritickí. Označovali ho za príliš všeobecný, nezáväzný a málo ambiciózny “typický technokratický a zbytočný papier z Bruselu” (Ľuboš Blaha, SMER-SD). Na druhej strane sa ale zhodli, že práve to je cena za kompromis, ktorý odsúhlasia aj ostatné štáty. K opatreniam navrhovaným premiérom Ficom je zas kritická opozícia, ktorá tvrdí, že ich v konečnom dôsledku zaplatia zamestnávatelia.

Viac..  Ivan Štefanec: Digitálny vodičský preukaz v mobile bude realitou

Kritika spoločných sociálnych opatrení na Slovensku je však len slabým odvarom toho, aký názor na pilier zdieľajú kolegovia slovenských europoslancov z V4 ako aj vlády krajín V4. Tí totiž proti pilieru tvrdo vystupujú. Maďarská vláda napríklad vyzvala partnerov z V4 a Rumunska, aby sa proti pilieru spojili a zabránili tak znižovaniu konkurencieschopnosti celého regiónu.

V sociálnych otázkach sa teda momentálne javí byť Slovensko pozitívnejšie naklonené možným reguláciám EÚ v tejto oblasti a slovenská vláda dokonca možno zavedie niektoré z opatrení aj iniciatívne.

Prečítajte si viac v analýze Demagog.SK

Barbora Belovická a Lenka Galetová, analytičky projektu Demagog.SK.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices