mlieko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Cena mlieka na Slovensku rastie

BRATISLAVA / Počas uplynulých mesiacov klesala produkcia mlieka nielen na Slovensku, a to o 4 %, ale aj v Európe o 2,3 %. Slovenský mliekarenský zväz (SMZ) informuje, že nízka produkcia sa musí prejaviť na náraste cien mliečnych výrobkov. 

Rast cien mlieka a mliečnych produktov očakávajú spracovatelia v rozsahu celého sortimentu,“ skonštatoval prezident SMZ Stanislav Voskár. Mliekari zatiaľ rast cien zaznamenali najmä u cien masla a smotany.

Podľa zväzu sú zásoby mliečnych výrobkov takmer vyčerpané. Sklady v EÚ na konci apríla tohto roka mali zásoby masla na úrovni 1 500 ton, zatiaľ čo v minulom roku v rovnakom čase bolo v skladoch 100 tisíc ton masla.

Počas posledných týždňov sa ceny mlieka a mliečnych výrobkov v rámci Európskej únie posúvali prudko nahor. Dôvodom je znížená produkcia surového kravského mlieka a zvýšený dopyt po mliečnom tuku. V máji vzrástli spotové ceny mlieka o 20 percent. Nákupná cena masla sa v štátoch Európy v máji zdvihla o 12 percent a oproti minulému roku je vyššia až o 80 percent. Nárasty cien sa prejavili aj pri sušenom mlieku a syroch.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

Ako ďalej zväz uviedol, na slovenskom trhu situáciu domácim spracovateľom neuľahčila ani vlaňajšia zmena odpadovej legislatívy, ktorá niekoľkonásobne zvýšila poplatky za obaly.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices