cesta
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Ministri členských štátov rokovali o balíku mobility a ďalších otázkach v cestnej doprave

Tieto legislatívne návrhy sa týkajú najmä spoplatnenia infraštruktúry a prístupu na trh. Osem krajín, vrátane Slovenska, predložilo spoločné vyhlásenie, v ktorom žiadajú podrobne preskúmať predložené návrhy, z hľadiska dodržania princípu proporcionality, či nenarúšajú fungovanie jednotného dopravného trhu.

Slovensko v Luxemburgu podpísalo Protokol o zmene a doplnení Zmluvy o európskom informačnom systéme vozidiel a vodičských preukazov (EUCARIS). Tento systém umožňuje zmluvným stranám navzájom si prehliadať databázy o vozidlách a vodičských preukazoch. Súčasne napomáha pri vyšetrovaní trestných činov týkajúcich sa evidencie vozidiel a iných podvodov.

Ďalšou dominantnou témou diskusie ministrov zodpovedných za telekomunikácie boli  investície do sietí s cieľom dosiahnuť rýchlosti na úrovni gigabajtov, ako aj sietí podporujúcich 5G telekomunikačné služby. Výsledky rokovania budú pretavené do nových pravidiel v oblasti elektronických komunikácií, ktorých prijímanie bude prebiehať od 1.júla pod taktovkou estónskeho predsedníctva Európskej únie. K tejto oblasti Viktor Stromček, štátny tajomník ministerstva dopravy a výstavby, ktorý zastupoval Slovenskú republiku na rokovaní Rady uviedol: Aj Slovensko ako súčasť Európskej únie bude využívať ďalšie výhody vyplývajúce z digitálneho pokroku. Ten sa prejaví najmä v rýchlosti a kvalite pokrytia, ako aj v pripojení zariadení dennodennej spotreby na internet.“ 

Ministri členských štátov dosiahli okrem iného aj spoločnú dohodu k návrhu na podporu cezhraničného doručovania balíkov. Uvedené pravidlá umožnia kvalitnejšie a cenovo výhodnejšie služby, ktorých význam narastá spolu s rýchlo sa rozvíjajúcim elektronickým obchodom, kde už dnes obraty dosahujú 500 miliárd Eur. Finálna dohoda v tejto oblasti sa očakáva počas nadchádzajúceho estónskeho predsedníctva.

Viac..  Jozef Mihál podrobne o norme Euro 7: Čo to bude znamenať pre automobilky a pre ľudí

Na záver rokovania odznela pre Slovensko dobrá správa. Spolu so Slovinskom bola naša krajina v správe Európskej komisie ocenená za najväčší digitálny pokrok Európy.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices