zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 23. týždňa 2017

BRITSKÉ VOĽBY NESPLNILI OČAKÁVANIA PREMIÉRKY

EUROZÓNA: Zasadnutie európskych centrálnych bankárov [ECB] podľa očakávaní žiadnu zmenu v menovej politike neprinieslo. Trhy to očakávali, a o to viac boli zvedavé na ich rétoriku. Z ich komunikácie bola tentoraz už vypustená zmienka o možnom znížení úrokových sadzieb hlbšie do záporu. Pozitívnym smerom upravili svoju prognózu rastu HDP a taktiež aj hodnotenie rizík pre ekonomiku. Naopak znížili prognózu inflácie, čo trhy v podstate taktiež očakávali [v tomto roku z pôvodných 1,7 % na 1,5 %].

„Z eurozóny prišlo minulý týždeň aj viacero pozitívnych makro zverejnení. Finálny výsledok kompozitného indexu PMI v eurozóne za máj stagnoval na aprílovej úrovni 56,8 bodu, ktorá bola však najvyššia za posledné minimálne tri roky. Finálny index PMI v službách v máji naplnil konsenzus trhu, no oproti aprílu mierne klesol [o -0,1 bodu]. Finálne číslo medziročného rastu HDP v eurozóne taktiež pozitívne prekvapilo. V 1.kvartáli tohto roka ekonomika eurozóny rástla tempom 1,9 %, oproti očakávanému rastu na úrovni 1,7 %. Investorská dôvera podľa prieskumu Sentix za jún vzrástla o 1 bod na 28,4 bodu, pričom konsenzus trhu očakával stagnáciu na májovej úrovni. Index dôvery sa tak aktuálne nachádza na svojich 10 – ročných maximách. Medziročný rast maloobchodných tržieb dosiahol v apríli rovnaké tempo ako v marci [2,5 %], no prekonalo to očakávania trhu, ktoré počítali s miernejším rastom na úrovni 2,1 %,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

NEMECKO: Medziročný rast nemeckej produkcie v priemysle v apríli rástol tempom 2,9 %, čo je výraznejšie tempo rastu oproti predošlému mesiacu [2,2 %], a taktiež aj konsenzu trhu [2,1 %]. V Nemecku sa v máji indexom PMI darilo a vo finále si oproti prvým odhadom mierne prilepšili [PMI v službách o 0,2 bodu a kompozitný PMI o 0,1 bodu]. Medziročný aprílový rast nemeckých priemyselných objednávok na úrovni 3,5 % sklamal očakávania trhu na úrovni 4,7 %. Aj medzimesačne tieto objednávky klesli výraznejšie [o -2,1 %] ako predpokladal konsenzus trhu. Z Nemecka prišli aj dobré výsledky vývoja tamojšieho exportu a importu. Export nemeckej produkcie v apríli medzimesačne vzrástol o 0,9 %, zatiaľ čo v marci rástol oveľa miernejšie. Import naopak rástol v apríli pomalšie [o 1,2 %] ako v marci.

VEĽKÁ BRITÁNIA: Posledné prieskumy britských parlamentných volieb prisudzovali konzervatívcom väčšinu. Predčasné voľby však neskončili tak, ako si premiérka Mayová predstavovala. Jej konzervatívci nielenže nezískali silnejšie postavenie, ale dokonca si pohoršili a stratili väčšinu v parlamente [po novom majú 313 kresiel, predtým mali 330 a na väčšinu v parlamente je potrebných 326 kresiel]. Mayová cez víkend oznámila, že koalíciu vytvorí so severoírskou unionistickou stranou, vďaka čomu by mala mať v parlamente tesnú väčšinu. Stabilita takejto vlády ale bude viac než otázna. Tieto udalosti tlačia nadol aj britskú libru, voči ktorej v piatok euro posilnilo až o 1,44 %.

Najväčšie sklamanie z európskych indexov PMI priniesol asi ten britský. V máji totižto konsenzus trhu očakával pri kompozitnom indexe PMI mierny pokles oproti aprílu [o -0,7 bodu], no realita priniesla výraznejší pokles [o -1,8 bodu]. Priemyselná výroba v krajine v apríli medziročne klesla o -0,8 %. Trhy síce očakávali pokles produkcie, ale miernejší o -0,3 %. Rovnaká situácia nastala aj v oblasti stavebníctva, kde produkcia taktiež v apríli klesla o -0,6 % a trhy odhadovali miernejší pokles. V priemysle aj v stavebníctve pritom výroba v predchádzajúcom mesiaci rástla.

Viac..  Europoslanec Eugen Jurzyca: Banky čaká zmena, budú zavádzať okamžité platby

USA: Ani PMI indexy spoza druhého brehu Atlantiku pozitívne prekvapenie nepriniesli. Index v službách klesol na úroveň 53,6 bodov a kompozitný index klesol na 53,6 bodov. Aj pri indexe ISM v nevýrobnom sektore mali trhy optimistické očakávania, no došlo k jeho poklesu oproti aprílovej hodnote. Priaznivo sa nevyvíjali ani finálne objednávky tovarov dlhodobej spotreby v USA, ktoré potvrdili pokles o -0,8 %, pričom mesiac predtým rástli tempom 2,4 %. Nedarilo sa ani americkým priemyselným objednávkam, ktoré oproti marcu klesli. Americké ministerstvo práce minulý týždeň uviedlo, že produktivita práce v US ekonomike v 1. kvartáli tohto roka medziročne stagnovala, ale cena práce rástla. Najnovšie údaje o produktivite práce tak priniesli zhoršenie, keďže v závere vlaňajška sa produktivita medziročne zvýšila o 1,8 %.

Počet ponúkaných pracovných miest v USA podľa JOLTS reportu v apríli vzrástol na najvyššiu úroveň za viac než 16 rokov. Podľa najnovších údajov totiž počet pracovných ponúk v americkej ekonomike dosiahol 6,044 milióna. Prekonal tak očakávania trhu, aj predchádzajúcu marcovú hodnotu [5,785 mil.]. Miera nezamestnanosti klesla na úroveň len 4,3 % a počet nových žiadateľov o podporu sa už 117 týždňov drží pod hladinou 300 tisíc.

Uplynulý týždeň vypovedal bývalý šéf FBI James Comey, ktorého mesiac dozadu odvolal šéf Bieleho domu. Vo svojej výpovedi naznačil snahu prezidenta pozastaviť vyšetrovanie bývalého bezpečnostného poradcu Bieleho domu Michaela Flynna, či podmienenie jeho funkcie lojalitou voči prezidentovi. Ďalšie vypočúvanie pokračovalo v neverejnej časti. Zatiaľ však výraznejší vplyv na finančné trhy jeho vypočúvanie nemalo.

SVETOVÁ BANKA: Svetová banka uplynulý týždeň zverejnila svoju novú prognózu, podľa ktorej by globálna ekonomika mala tento rok vzrásť o 2,7 % a v roku 2018 o 2,9 %. Naplnenie prognózy by znamenalo zrýchlenie rastu oproti vlaňajšku, kedy svetový HDP vzrástol o 2,4 %. Eurozóna by mala v tomto roku oproti vlaňajšku mierne spomaliť na úroveň 1,7 % a USA by malo naopak zrýchliť svoj rast na 2,1 %. Dariť by sa malo aj Japonsku, ktoré by malo dosiahnuť najrýchlejší rast od roku 2013, a to vo výške 1,5 %. Čínska ekonomika by mala naďalej postupne spomaľovať na tohtoročnú úroveň 6,5 % a v roku 2018 by mala vzrásť o 6,3 %.

O dac

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices