utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európu čaká nová vlna utečencov. Na cestu sa pripravuje až sedem miliónov ľudí

RÍM / Talianska námorná hliadka zachránila cez víkend 2 850 utečencov. Počet prichádzajúcich utečencov stúpa, zvyšuje sa tiež počet obetí, ktoré plavbu do Európy neprežili. V roku 2017 má byť nápor prichádzajúcich utečencov rekordný. Už teraz sa pripravuje na cestu 7 miliónov ľudí.

Počet utečencov, ktorí sa chcú dostať do Európy, stále stúpa. Podľa denníka Daily Mail je na ceste už takmer sedem miliónov ľudí. Dva a pol milióna z nich je v severnej Afrike a čaká na prevoz do Európy. Milión ľudí vyčkáva na cestu v Líbyi a ďalší milión utečencov sa zhromažďuje v Egypte, kde podľa odborníkov začne ďalšia migračná vlna.

V Turecku stále zostávajú viac ako tri milióny utečencov, ktorých prisľúbil udržať vo svojej krajine prezident Turecka, Recep Tayyip Erdogan. Nemecká kancelárka Angela Mergel údajne plánuje vyjednať podobnú dohodu aj so štátmi severnej Afriky.

Prichádza stále viac ľudí

Počet utečencov na trasách v Stredozemnom mori je už o 12 percent vyšší, ako v rovnakom období minulého roku. Najviac ľudí, ktorí sa snažia do Európy dostať, pochádza zo Sýrie. Ide o takmer tri milióny ľudí vrátane viac ako milióna detí. Ďalší utečenci sú z krajín, ako napríklad Afganistan, Irak, Bangladéš, Nigéria, Gambia či Pobrežie Slonoviny.

V Stredozemnom mori sa vyskytuje čoraz viac utečencov z Bangladéša. „Na konci februára predstavovali Bangladéšania zaregistrovaní v talianskych prístavoch štvrtú najrozšírenejšiu národnosť. Na konci apríla už boli na druhej priečke,“ prehlásil v apríli koordinátor Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM), Federico Soda. Tieto údaje pochádzajú zo štatistík IOM.

Utečenci z Bangladéša tvoria asi desať percent všetkých migrantov, ktorí tento rok smerujú cez more do Európy. Utekajú, pretože v ich krajine je vysoká nezamestnanosť. Cítia sa tiež ohrození stúpajúcou hladinou mora a korupciou v krajine. Za cestu do Líbye, kde následne čakajú na ďalší transport do Európy, sú ochotní zaplatiť tisíce eur.

Viac..  Mladí Slováci medzi lídrami EÚ navrhli naliehavé riešenia v otázke inklúzie pre Radu EÚ

Medzinárodné riešenie

Uplynulý víkend bol pre záchranárov v Taliansku veľmi náročný. Počas soboty zachránili 1 650 utečencov, v nedeľu našli na mori 1 200 ľudí. V lodiach našli osem mŕtvych a 52 utečencov je stále nezvestných.

„V roku 2017 zomrelo alebo je nezvestných viac ako 1 770 ľudí a to je len začiatok plavebnej sezóny. Podľa predpokladov zomreli ďalší na Sahare pred tým, ako dorazili do Líbye,“ skonštatoval Vincent Cochetel, zástupca Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Cochetel apeluje na medzinárodné riešenie utečeneckej krízy. Podľa neho Taliansko samotné krízu nedokáže vyriešiť. „Nemá dostatočné prostriedky, aby príval utečencov zvládlo bez medzinárodnej pomoci,“ povedal Cochetel pre web RT.com.

Riešením je podľa neho pomoc utečencom, ktorá by sa mala začať ešte v krajinách predtým, ako dorazia do Líbye. Navrhuje vybudovať alternatívne a bezpečné cesty.

UNHCR sa snaží poskytnúť utečencom medzinárodnú ochranu a dostatočnú pomoc, čo zahŕňa napríklad aj premiestnenie do vhodnej krajiny, finančnú podporu na vzdelanie a pre život.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices