sulik
PHOTO: SFPA

Je budúcnosť Slovenska v jadre Európskej únie?

„Paradoxne, brexit  a dianie v USA zmobilizovali európsku verejnosť.“ Povedal to podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič na konferencii „EÚ v roku 2017: Ako zaistiť lepšiu budúcnosť Európy?“, ktorú zorganizovala Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku spolu so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku.

Podľa Šefčoviča sa tento efekt prejavil už počas francúzskych volieb. Brexit a náročné vyjednávania, ktoré medzi vládou Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a Európskou úniou začínajú dnes, budú občanom pripomínať, čo všetko EÚ znamená. Aké všetky oblasti, ktoré už berieme za samozrejmé, za nás rieši.

Aj preto je podľa neho správne, že sme ako prvá krajina v regióne strednej Európy jasne povedali, že chceme v prípade vytvorenia viacrýchlostnej EÚ byť v jej jadre.

Súhlasí s ním i podpredseda vlády SR Peter Pellegrini. Byť v jadre EÚ je podľa neho dôležité pre budúcnosť SR. „Diskusia o budúcnosti Slovenska je často ohraničená len do najbližších volieb.“ hovorí.

Málokoho už zaujíma, ako bude Slovensko vyzerať v roku 2030. Dnes sme úspešnou krajinou, máme rýchly hospodársky rast, no o pár rokov to už môže byť inak. Dnes je Slovensko na vrchole aj vďaka automobilovému priemyslu. „Ale mám vážne obavy, aby Slovensko v roku 2030 nebolo na konci.“

Výzvy pokračujúcej robotizácie, automatizácie a globálnej konkurencie však nie sú iba problémami Slovenska, ale celej EÚ. Preto ich treba riešiť spoločne. Malé krajiny samotné nezmôžu nič.

„Keď ho porovnáte s celým svetom, je aj Nemecko malé.“ povedal Francesco Briganti, riaditeľ Bruselského Employee Benefits and Welfare Institute. Ak treba vyjednávať o zmenách klímy, o globálnej ekonomike, „potrebujete veľké zviera. A to najväčšie zviera je najväčšie hospodárstvo na svete. A to je EÚ.“

Viac..  Europarlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami

„Takisto ako v EÚ, aj na Slovensku, nám ale chýbajú vizionári, ktorí by povedali, ako to má v budúcnosti vyzerať,“ A ktorí by dokázali svoju víziu predať ľuďom a viesť ich za ňou, poznamenal podpredseda vlády Pellegrini.

Na konferencii vystúpil i poslanec Európskeho parlamentu Richard Sulík, ktorý nesúhlasí s tým, aby Slovensko za každú cenu smerovalo do jadra EÚ. „Nikto nevie a nikto, ani premiér, mi doteraz nepovedal, čo to jadro vlastne je.“

Bez toho nie je podľa neho vhodné, aby Slovensko do jadra EÚ smerovalo, pretože záväzky sa môžu rýchlo nabaľovať. EÚ musí podľa neho prestať vytvárať stále nové pravidlá. Základom pre budúcnosť EÚ je podľa neho, aby začala existujúce pravidlá dodržiavať a vymáhať. 

V rámci konferencie vystúpili i predstavitelia odborových a zamestnávateľských organizácií, ktorí spolu s poslancom NR SR Miroslavom Beblavým a ekonomickou radkyňou ZEKvSR Líviou Vašákovou diskutovali o reformných prioritách pre SR na základe odporúčaní Európskej komisie pre našu krajinu.

Základom je podľa Vašákovej investovať do ľudského kapitálu  a efektívnej štátnej správy.

Konferencia „EÚ v roku 2017: Ako zaistiť lepšiu budúcnosť Európy?“ je už dvanástym ročníkom konferencií hodnotiacich stav a budúcnosť Európskej únie, ktoré pravidelne pripravuje Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku (SFPA), v roku 2017 v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku.

O red

Odporúčame pozrieť

SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Kandidátnu listinu strany SaS do eurovolieb povedie jej súčasný predseda Richard Sulík. Na druhom mieste …

Consent choices