Mikolasik
Europoslanec Miroslav Mikolášik. PHOTO: © European Union- EP.

Miroslav Mikolášik: Európsky prokurátor bude riešiť aj slovenské prípady bez zásahu slovenských orgánov

Kauza Bašternák, podozrenia z daňových únikov, nástenkový tender, škandál s emisiami či prípad sporného prideľovanie eurofondov pre sociálne podniky. Tieto prípady by mal v budúcnosti riešiť nový európsky prokurátor. Pôjde o nezávislý úrad, ktorý nebude podliehať žiadnemu štátu. „Bude môcť došetriť a vyšetriť nesprávne používanie eurofondov bez zasahovania členských štátov, a teda aj slovenských orgánov,“ vysvetľuje slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik.

Európsky prokurátor bude môcť riešiť všetky prípady, kde sa narába s eurofondami. Okrem toho by mal riešiť daňové úniky, ale aj schránkové firmy. Takýto úrad bude mať jedného šéfa a v každej členskej krajine zo začiatku dvoch delegátov. „Tých krajín, ktoré si osvojili túto myšlienku európskeho prokurátora, ktoré sa pridali a v ktorých by nariadenie mohlo byť vykonávané je 18 vrátane Slovenska,“ povedal hovorca Ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Európsky prokurátor bude môcť dokonca aj prebrať národné vyšetrovanie. Od toho okamihu im nikto nebude môcť zasahovať do vyšetrovania. „Keď sa začne vyšetrovanie, tak to bude plne v prámoci európskej prokuratúry. Tá môže dať podania na súdy priamo v členských krajinách,“ povedal zástupca Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek. Ak takýto model schváli Európsky parlament, tak celý model začne fungovať už do roku 2020.

Viac..  M. Beňová: Potrebujeme vyčleniť dostatok zdrojov na obnovu verejných budov

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Smolkova

Monika Smolková: Príklady „dobrej praxe“ novej vlády

Denne sme svedkami amaterizmu a nekompetentnosti súčasnej vlády. Jej rozhodnutiami sú občania v čase korona …

Consent choices