utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Nedostatok solidarity medzi členskými štátmi EÚ je podľa europoslancov poľutovaniahodný a hanebný

Priority poslancov v oblasti migrácie, brexitu a obrany pred budúcotýždňovým zasadnutím Európskej rady boli predmetom plenárnej rozpravy s Komisiou a maltským predsedníctvom v Rade.

Na rozprave o témach, ktorým sa budú v dňoch 22. – 23. júna venovať hlavy štátov a vlád EÚ, sa zúčastnila aj maltská ministerka pre európske záležitosti Helena Dalli a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Poslanci v rozprave ostro kritizovali chabý pokrok Rady pri prerokúvaní reformy dublinského nariadenie. Nedostatok solidarity medzi členskými štátmi EÚ je podľa nich poľutovaniahodný a hanebný. Mnohí zákonodarcovia zdôraznili potrebu dôkladnejšie zabezpečiť a kontrolovať vonkajšie hranice Únie dodávajúc, že v tejto veci bol dosiahnutý istý pokrok.

V otázke ďalších dohôd o navracaní migrantov s tretími krajinami, akými sú Líbya, bolo plénum rozdelené. Niektorí poslanci ostro protestovali voči spolupráci s týmto podľa nich zlyhávajúcim štátom, ďalší však s cieľom predísť ďalším stratám na životoch v Stredozemnom mori požadovali uzavretie dohody s Líbyou v čo najkratšom čase.

V nadväznosti na výsledky minulotýždňových parlamentných volieb v Spojenom kráľovstve sa mnoho lídrov politických skupín vyjadrilo aj k brexitu. Podľa niektorých poslancov sú voľby jasným signálom, že tvrdý brexit už nie je na stole, ďalší vyjadrili frustráciu nad odďaľovaním rokovaní a rastúcou neistotou ohľadom ich výsledku. Niektorí rečníci tiež zdôraznili, že brexit nesmie odviesť pozornosť od ďalší priorít v iných oblastiach.

Viac..  Rozšírenie a reforma EÚ: Poslanci žiadajú odvážne rozhodnutia

Časť poslancov sa v rozprave vyjadrila aj k obnovenému úsiliu EÚ o zintenzívnenie bezpečnostnej spolupráce.

Reakcie slovenských poslancov

„Systém povinných kvót sa ukázal ako neúčinný a rozbíjajúci európsku jednotu. Očakávam, že lídri nájdu také riešenie, ktoré bude spravodlivé, udržateľné a nebude zasahovať do suverenity v oblasti azylovej politiky,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

O dac

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices