Zitnanska
Europoslankyňa Jana Žitňanská. PHOTO: © European Union-EP.

Jana Žitňanská: Pomoc z eurofondov pre mladých musíme využívať lepšie

Výbor pre zamestnanosť a sociálne veci Európskeho parlamentu včera výraznou väčšinou schválil stanovisko europoslankyne Jany Žitňanskej týkajúce sa efektívnosti pomoci poskytovanej mladým pri zamestnávaní.

Takzvaná „Záruka pre mladých“ je záväzok členských krajín EÚ zabezpečiť, aby všetci ľudia mladší ako 25 rokov mali k dispozícii pracovnú ponuku, možnosť ďalšieho vzdelávania či učňovskej prípravy do štyroch mesiacov po strate zamestnania alebo skončení školy. Zmyslom opatrenia je vyhnúť sa dlhšiemu obdobiu, kedy by boli mladí ľudia pracovne neaktívni, pretože to škodí ich návykom a znižuje šance na ďalšie zamestnanie.

Po tom, čo pred dvomi rokmi ako poslanci schválili navýšenie financií pre členské štáty, nadišiel čas pozrieť sa na to, ako členské štáty s pomocou hospodária a ako sa im darí aktivizovať mladých ľudí.

„Širokú zhodu sme našli v tom, že pre napĺňanie záväzkov je dôležité ako schopné majú štáty služby zamestnanosti, ako napríklad úrady práce. Samozrejme, peniaze z EÚ sú potrebné, ale to ako s nimi naložíme je len na našej šikovnosti. Upozornili sme preto na negatívnu prax akou je umiestňovanie mladých ľudí, ktorí sú ľahko zamestnateľní aj sami. Naopak mladí, ktorí by skutočne potrebovali pomôcť s hľadaním, ako napríklad mladí so zdravotným postihnutím alebo sociálne znevýhodneného prostredia, ostávajú mimo. Ak to nevedia zabezpečiť naše úrady, využívajme know-how organizácií, ktoré pracujú s mladými a sú v tom úspešné. Viaceré krajiny majú veľmi dobré výsledky a je potrebné sa nimi inšpirovať“, vysvetľuje Jana Žitňanská. Systém záruky podľa poslancov nesmie byť len opatrenie na dočasné zníženie počtu nezamestnaných v štatistikách, ale cennou pracovnou, alebo vzdelávacou skúsenosťou respektíve naštartovaním reálneho pracovnej kariéry.

Viac..  Europoslanci predĺžili podporu Moldavsku a pracujú na opatreniach pre Ukrajinu

Poslanci v správe ďalej upozorňujú aj na nedostatok informácií o mladých. Veľmi náročne je vyhodnocovať úspešnosť, ak nevieme, čo sa stane po skončení stáže, alebo kurzu. Pred tým, ako schválime ďalšie navýšenie a pokračovanie takýchto podporných programov, musíme presne vedieť čo pomáha a čo nie“, uzatvára Jana Žitňanská.

Všetky spomínané pripomienky a upozornenia budú predložené Výboru pre rozpočet Európskeho parlamentu.

O red

Odporúčame pozrieť

Jana ZITNANSKA

Zásadným rozhodnutím avizovaným premiérom by mohol byť podľa Žitňanskej dovoz vakcíny Sputnik V

Medzi zásadnými rozhodnutiami, ktoré avizoval premiér Igor Matovič (OĽaNO), by mohol byť dovoz ruskej vakcíny …

Consent choices