Miroslav MIKOLASIK
Europoslanec Miroslav Mikolášik. PHOTO: © European Union- EP.

Miroslav Mikolášik: 
Zabráňme nebezpečným postrekom neonikotinoidmi

Európska komisia už v roku 2013 dočasne zakázala použitie niektorých druhov neonikotinoidov, nebezpečných pesticídov s preukázateľne negatívnym vplyvom predovšetkým na včely. Počas viac než štyroch rokov jeho trvania boli v rôznych odborných vedeckých štúdiách potvrdené ich averzné vplyvy na zdravie. Dnes sa nachádzame v bode, keď sa rozhoduje, ako ďalej.

Ako lekár i člen Výboru Európskeho parlamentu pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín považujem za nutné upozorniť na problém, ktorý sa veľmi konkrétne dotýka zdravia nás všetkých – v širšom kontexte rastlín a živočíchov a zároveň plne podporiť priaznivý výsledok hlasovania v našom Výbore ENVI zo dňa 22. júna, kde bol veľkou väčšinou odmietnutý návrh proti zákazom troch pesticídov poškodzujúcich včely – tiametoxám, imidakloprid a klotianidín.

Prečo by nás mali zaujímať nejaké včely? Veď na Slovensku máme predsa celý rad dôležitejších a akútnejších problémov. Nepopieram. O danú problematiku sa však zaujímam primárne z dvoch dôvodov. Jednak preto, lebo opeľovače sú pre prírodné ekosystémy či ľudskú potravinovú produkciu nenahraditeľné. Veľké škody začínajú vznikať často tam, kde si na začiatku myslíme, že v malom neškodíme ničomu. Zdravie včiel by malo byť aj v našom vlastnom záujme. Rovnako však reagujem na písomnú výzvu slovenských včelárov, ako aj petíciu viac než 50.000 ľudí, ktorí taktiež nesúhlasia s nezodpovedným používaním týchto škodlivín.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Ako nepochopiteľný vnímam postoj predstaviteľov slovenskej vlády, ktorí sa rozhodli nerešpektovať názor vedcov či občanov a generálny zákaz odmietajú. Zvlášť v období, keď už existujú vhodné alternatívy. Rád by som preto ministerku Matečnú vyzval k zmene rétoriky. Je čas vstúpiť myslením do 21. storočia a nedevastovať dobrovoľne prírodu a zdravie. Nie je to nevyhnutné. Každý čin, zvlášť v tejto oblasti, má dôsledky.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil europoslanec Miroslav Mikolášik.

O red

Odporúčame pozrieť

Mikolasik

Mikolášik o dvojitej kvalite produktov: Dovážame až 50% výrobkov, ktoré nespĺňajú bezpečnostné kritériá

ŠTRASBURG / Po dvojakej kvalite potravín europoslanci začali riešiť aj dvojakú kvalitu spotrebných výrobkov. Na európsky …

Consent choices