biodiverzita
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ochranári oceňujú rozhodnutie ministrov životného prostredia podporiť akčný plán EÚ na ochranu prírody

Slovenskí ochranári privítali rozhodnutie ministrov životného prostredia EÚ, ktorí tento týždeň podporili Akčný plán pre prírodu, ľudí a ekonomiku (Action Plan for Nature, People and Economy), k čomu ich vyzvali environmentálne organizácie v jednotlivých členských krajinách. Ako vo vyhlásení uvádza organizácia WWF (Wolrld Wildlife Fund) Slovensko, príroda v Európe je vystavená vážnemu úbytku biodiverzity, a to aj napriek mnohým opatreniam EÚ prijatým na jej ochranu.

Akčný plán si preto kladie za cieľ riešiť nedostatky v implementácii právnych predpisov EÚ. „Obzvlášť dôležitou súčasťou je obnovený záväzok dobudovať sústavu území európskeho významu Natura 2000 a prijať opatrenia, ktoré zabezpečia ochranu druhov a biotopov pre všetky územia,“ uvádza WWF.

Akčný plán bude podľa ochranárov úspešný len v prípade, ak jednotlivé vlády členských krajín EÚ zintenzívnia svoju snahu naplniť záväzky týkajúce sa účinnej ochrany prírody. V tejto súvislosti mimovládne organizácie oceňujú pokrok slovenského ministerstva životného prostredia pri schvaľovaní programov starostlivosti pre Chránené vtáčie územia. „Pre zlepšenie súčasného stavu je však nutné urobiť ešte oveľa viac,“ konštatoval WWF. Samotná implementácia akčného plánu však podľa neho nebude postačujúca na zastavenie úbytku biodiverzity do roku 2020. Mimovládne organizácie preto vyzvali ministrov životného prostredia EÚ na prijatie doplňujúcich opatrení v oblasti biodiverzity.

Členské štáty by mali riešiť najmä nedostatky Spoločnej poľnohospodárskej politiky, ktorú je nevyhnutné výrazne prepracovať tak, aby bola v súlade s cieľmi ochrany prírody. Je tiež nutné vytvoriť Transeurópsku sieť zelenej infraštruktúry, s cieľom riešiť problém nedostatočného prepojenia chránených území ako aj samotnej ochrany území Natura 2000. Členské krajiny musia presne posúdiť finančné potreby nevyhnutné na dosiahnutie cieľov v oblasti biodiverzity, EÚ by zas mala zo svojho rozpočtu vyhradiť viac financií pre financovania sústavy Natura 2000. Ochranári tiež od envirorezortov požadujú predloženie iniciatívy na riešenie alarmujúceho stavu opeľovačov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

Viac..  Správa EEA: Európa nie je pripravená na dôsledky klimatických zmien

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices