Slovensko vlajka
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko dosiahlo úspech. Podporu EÚ získalo až trinásť dopravných projektov

Trinásť dopravných projektov zo Slovenska s celkovým grantom viac ako 153 miliónov eur získalo podporu EÚ a dostalo sa do užšieho výberu EK medzi plánované investície v rámci Nástroja na prepájanie Európy. Medzi projektami je napríklad modernizácia železnice i nabíjacie stanice na e-autá. Peniaze by mali byť definitívne schválené začiatkom júla. 

Medzi projektami, pri ktorých sa očakáva potvrdenie schválenia, sú najmä projekty z ekologických druhov dopravy: železničná a vodná. Uspeli však aj projekty zamerané na rozvoj alternatívnej energie v cestnej doprave. V rámci všetkých troch doterajších výziev vyčlenila Európska únia na financovanie projektov súvisiacich s alternatívnym pohonom na elektrinu, či skvapalnený plyn takmer 17 miliónov eur.

„Slovenské projekty boli v Bruseli úspešné. Ukázali sme, že vieme zabojovať o peniaze na dopravu kvalitnými projektami. Vítame preto plány Európskej komisie na pokračovanie v tejto forme kohéznej politiky aj v rokoch 2018-2020 a chceme sa zapojiť do ďalších výziev,“ povedal minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek.

„Slovensko má v rámci nástroja CEF možnosť získať celkovo 743 miliónov eur z európskych zdrojov. Sú to vlastne peniaze navyše k už prideleným štyrom miliardám v Operačnom programe Integrovaná infraštruktúra, dodal minister A. Érsek.

Zoznam dopravných projektov, ktoré sú v užšom výbere EK pre financovanie z nástroja CEF (3. výzva):

–        Implementácia GSM-R do siete ŽSR, úsek  Varín – Košice – Čierna nad Tisou štátna hranica

–        Modernizácia železničnej trate Devínska Nová Ves – štátna hranica SR/ČR, úsek Malacky (mimo) – Kúty, štúdie

Viac..  Ifo: EÚ musí viac zohľadňovať hospodárske súvislosti svojej klimatickej politiky

–        Dostavba zriaďovacej stanice Žilina – Teplička a nadväzujúcej železničnej infraštruktúry v uzle Žilina, úsek Žilina      (mimo) – Varín

–        Opatrenia na zlepšenie splavnosti zdrže Hrušov na Dunaji

–        Dodanie a inštalácia systému ETCS do hnacích dráhových vozidiel  radu 361 ZSSK

–        Dva projekty zamerané na zlepšenie parametrov letovej prevádzky Jednotného európskeho neba

–        eGAFOR (meteorologická podpora pre leteckú dopravu)

–        NEXT-E (nadnárodný projekt šiestich krajín na budovanie siete nabíjacích staníc pre elektromobily v rámci transperuópskeho dopravného koridoru)

–        URBAN-E (nadnárodný projekt zameraný na budovanie nabíjacích staníc v mestách Ľubľana, Bratislava, Záhreb).

–        NCE-AdvancedEvNet (poľsko-slovenský projekt na vybudovanie siete nabíjacích staníc v kľúčových európskych dopravných koridoroch)

–        fueLCNG (Projekt zameraný na produkciu skvapalneného plynu a vytvorenie staníc pre zásobovanie cestnej a riečnej dopravy)

–        LBG: Renewable transport for the Visegrad countries (projekt na produkciu skvapalneného plynu a výstavbu siete staníc v krajinách V4)

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices