ZABORSKA, Anna
Europoslankyňa Anna Záborská. PHOTO: © European Union- EP.

Anna Záborská: Istanbulský dohovor je pre Slovensko kontroverzný

Proti Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor) nie sú len konzervatívci, ale aj tí, ktorí sa obávajú nových a nejasných pojmov a v dokumente navrhovaných procedúr.

Už koncom tohto týždňa mala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská navrhnúť vláde ratifikáciu Istanbulského dohovoru. Podľa názoru europoslankyne Anny Záborskej (KDH,EĽS) sa tak zrejme nestane. „Pani ministerka ešte v utorok minulý týždeň predsedala Okrúhlemu stolu k tejto téme, a podľa mojich informácií sa len potvrdilo, že dohovor je pre našu spoločnosť veľmi kontroverzný,“ uviedla poslankyňa pre náš portál.

Podľa nej všetci účastníci diskusie zásadne odsudzujú páchanie násilia na ženách, ale nové pojmy a právne kvalifikácie dokumentu idú podľa niektorých príliš za hranicu platnej slovenskej legislatívy, ale aj platných Zmlúv EÚ a medzinárodnej legislatívy. Navyše Záborská uviedla, že na Slovensku je dostatočný právny základ na to, aby bolo násilie na ženách potrestané, a aby sme ho dokázali eliminovať v ešte väčšej miere. Ak predsa vidíme rezervy, treba ich doplniť.

Viac ako stovka slovenských občianskych združení, niektorí politici ale i cirkev neodmietajú podľa Anny Záborskej boj proti násiliu páchaného na ženách, ale odmietajú ideologický konštrukt o „rodovom násilí“. Tento pojem je doteraz legislatívne neznámy, na rozdiel od jasného výrazu „násilie páchané na ženách“.

Odporcom Istanbulského dohovoru prekáža aj používané „odstraňovanie rodových stereotypov“, v tomto duchu aj záväzok ďalšieho vzdelávania detí na školách, či nepochopiteľná stigmatizácia mužov a chlapcov, že oni sú agresori. Čím dohovor vlastne vytvára ďalší nebezpečný stereotyp o mužoch ako agresoroch.

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

Pred pár dňami Európska komisia podpísala Istanbulský dohovor, čím vytvorila nezvyčajný diplomatický tlak na tie členské štáty, ktoré dokument doteraz neratifikovali, a ktorých je štrnásť z celej EÚ.

„Nemyslím si, že by Slovensko malo tomuto tlaku podľahnúť, musí byť sebavedomé a akýkoľvek diktát v kultúrno-etických otázkach odmietnuť,“ povedala nám poslankyňa Anna Záborská. Navyše oceňuje postup ministerky Žitňanskej, ktorá o spornom dokumente začala diskutovať, a to s relevantnými organizáciami. „Pani ministerka ovláda náš právny poriadok veľmi dobre, a verím, že vie aj to, že máme dosť prostriedkov na to ako násilie na ženách potláčať a ho aj efektívne trestať bez toho, aby sme museli do zákonov schváliť výrazy ako rodové násilie,“ povedala doslova poslankyňa Záborská.

Pripomeňme, že Istanbulský dohovor bol prijatý v máji roku 2011, členské štáty ho mali ratifikovať do roku 2013, neskôr sa termín posunul na rok 2016. Viac ako polovica členských štátov únie však doteraz tak neurobila z veľmi podobných dôvodov ako Slovensko.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices