Vestager
Komisárka zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestager. PHOTO: © European Union.

Google dostal od Komisie rekordnú pokutu 2,42 miliardy eur

Európska komisia dnes udelila spoločnosti Google rekordnú pokutu vo výške 2,42 miliardy eur za zneužitie svojho dominantného postavenia na trhu. Podľa zistení Komisie poskytoval vyhľadávač Google nezákonnú výhodu svojej vlastnej službe porovnávania cien s názvom Google Product a zároveň spôsobil, že konkurenčné služby porovnávania cien mali v jej výsledkoch vyhľadávania cielene nižšie umiestnenie.

Prešetrovanie EK tiež ukázalo, že v dôsledku nezákonného postupu spoločnosti Google sa internetová premávka jej služby porovnávania cien Google Product výrazne zvýšila, zatiaľ čo konkurenti dlhodobo zaznamenávali značné straty v premávke. Tieto náhle poklesy nebolo pritom možné vysvetliť inými faktormi. Niektorí konkurenti sa prispôsobili a podarilo sa im premávku zvýšiť, avšak nikdy nie v plnom rozsahu.

Postup spoločnosti Google tak podľa zistení EK potláčal hospodársku súťaž na trhoch porovnávania cien založenú na kvalite výrobkov, v dôsledku čoho prišli európski spotrebitelia o možnosť skutočnej slobodnej voľby.

Spoločnosť Google má teraz 90 dní na to, aby tieto praktiky ukončila a aby sa zdržala akéhokoľvek opatrenia, ktoré by malo rovnaký alebo podobný cieľ alebo účinok. V opačnom prípade bude musieť uhradiť penále až do výšky 5 percent priemerného denného celosvetového obratu spoločnosti Alphabet, ktorá je materskou spoločnosťou Google. V rozhodnutí sa zároveň spoločnosti Google prikazuje, aby dodržiavala jednoduchú zásadu, a to poskytovať rovnaké zaobchádzanie konkurenčným službám porovnávania cien, aké poskytuje svojej vlastnej službe.

Komisárka zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestagerová k tomu uviedla: Spoločnosť Google vyvinula mnoho inovatívnych produktov a služieb, ktoré zmenili naše životy. To je dobré. V rámci stratégie, ktorú táto spoločnosť uplatňovala na služby porovnávania cien však nešlo len o pritiahnutie zákazníkov vďaka lepším produktom, než sú produkty jej rivalov. Spoločnosť Google namiesto toho zneužívala svoje dominantné postavenie na trhu v oblasti vyhľadávačov tým, že vo svojich výsledkoch vyhľadávania zabezpečovala vyššie umiestnenie svojej vlastnej službe porovnávania cien a nižšie umiestnenie službám svojich konkurentov. To, k čomu sa spoločnosť Google uchýlila, je podľa protimonopolných pravidiel EÚ nezákonné. Ostatným spoločnostiam zabránila súťažiť na základe kvality výrobkov a inovovať. A čo je najdôležitejšie, európskych spotrebiteľov ukrátila o možnosť skutočne využívať slobodnú voľbu služieb a všetky výhody inovácie.

Viac..  EK schválila 125 miliónov eur na výstavbu diaľnice D1 na úseku Hubová – Ivachnová

Pokuta vo výške 2 424 495 000 eur, ktorú Komisia udelila, zohľadňuje trvanie a závažnosť porušení. V súlade s usmerneniami Komisie bola pokuta vypočítaná na základe výšky príjmov, ktoré spoločnosť Google získala zo svojej služby porovnávania cien v 13 dotknutých krajinách EHP.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices