Pellegrini
P. Pellegrini vystúpil na 7 . Kohéznom fóre. ZDROJ: UPV SR.

Peter Pellegrini: Každý občan EÚ má rovnaké právo na kvalitnú infraštruktúru či kvalitný život

Brusel, Bratislava  27. jún 2017 – Vyhlásenie podpredsedu vlády SR  pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho, že „..každý občan EÚ, bez ohľadu na to, či žije na východe Slovenska alebo  predmestí Berlína, má rovnaké právo na kvalitnú infraštruktúru či kvalitný život“, zožalo potlesk v sále Gasperi budovy Charlemange Európskej Komisie v Bruseli, kde po troch rokoch prebieha v prítomnosti prezidenta EÚ  Jean Claude Junckera dvojdňové 7. Kohézne fórum. 

„Kohézna eurofondová politika, je úspešným príbehom. Mali by sme  myslieť  na jej budúcnosť, nie je krátenie, a to napriek Brexitu“ zaznelo v úvodnom vystúpení slovenského vicepremiéra P. Pellegriniho.

Eurofondy však  nesmú  byť brané ako rukojemník a nesmú byť využívané na vyvíjanie tlaku na iné štáty,“ zdôraznil.  Každý občan EÚ, bez ohľadu na to, či žije na východe Slovenska alebo  predmestí Berlína, má rovnaké právo na kvalitnú infraštruktúru či  kvalitný život,“ pokračoval vicepremiér.

Táto politika je rozvojovým faktorom a motorom ekonomického rastu, ktorý pomáha vyrovnávať regionálne rozdiely. Slovensko je pritom na polceste tohto procesu. Druhá polovica cesty bude náročná. Potrebujeme sa sústrediť na transformáciu reagujúcu na globalizáciu a technologické zmeny, vyhlásil v pléne. Aj po roku 2020 by eurofondová politika mala pokračovať v plnení svojej základnej úlohy a investovať do potrebnej  kvalifikácie pracovnej sily v regiónoch, aby sa Európska únia mohla ďalej rozvíjať,“ uzatvoril  Pellegrini.

Viac..  Priemysel: Výrobné ceny v eurozóne aj v EÚ v januári klesli

Počas pracovného pobytu v Bruseli sa podpredseda vlády stretol aj s ministrom pre teritoriálnu kohéziu a Mezzogiorno Talianskej republiky Claudiom De  Vincentim,  s ktorým sa  zhodli, že kohézna politika nie je záchranná politika, ale má riešiť potreby regiónov.

Kohézna eurofondová politika je investičná politika podporujúca rast, zamestnanosť a konkurencieschopnosť rôznorodých regiónov Európskej únie. Do roku 2015 bolo na Slovensku vďaka európskym zdrojom  vytvorených viac ako  120 tisíc nových miest. Celkovo prispeli k viac ako dvom percentám celkovej zamestnanosti.

Závery Kohézneho fóra budú premietnuté do Siedmej správy o hospodárskej, sociálnej a územnej súdržnosti, ktorú vydá Európska komisia na jeseň tohto roku.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices