peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Taliansko podporí dve problémové banky sumou 5,2 mld. eur

Talianska vláda vyčlenila v nedeľu 5,2 mld. eur na okamžitú pomoc dvom bankám, ktoré Európska centrálna banka (ECB) krátko predtým označila za „krachujúce alebo nachádzajúce sa pred krachom“. Krok vlády znamená, že spoločnosti Veneto Banca a Banca Popolare di Vicenza vstupujú do insolvenčného konania.

Všeobecne sa očakáva, že aktíva bánk prevezme spoločnosť Intesa Sanpaolo, ktorá je druhou najväčšou bankou v krajine, uviedla agentúra AP. Premiér Paolo Gentiloni postup vlády obhajoval s tým, že je životne dôležité, aby krehké zotavovanie ekonomiky nestroskotalo na „neriadenom“ bankrote dvoch bánk.

Spoločnosti Veneto Banca a Banca Popolare di Vicenza majú sídla na severovýchode krajiny v jednom z hospodársky najvýkonnejších regiónov Benátsko.

Banky poskytujú úvery mnohým malým a stredne veľkým podnikom, ktoré sú chrbtovou kosťou tretej najväčšej ekonomiky eurozóny. Banky ťaží vysoký podiel nesplácaných úverov a ECB konštatovala, že pravdepodobne už krachujú, prípadne im hrozí bankrot.

Viac..  Ifo: EÚ musí viac zohľadňovať hospodárske súvislosti svojej klimatickej politiky

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices