angela-merkel
Nemecká kancelárka Angela Merkel. PHOTO: © European Union.

Angela Merkel ustupuje od striktného odmietania manželstiev homosexuálov

BERLÍN / Nemecká Sociálnodemokratická strana, ktorá stojí v opozícii ku konzervatívnej strane Angely Merkelovej, vyhlásila, že sa v tomto týždni pokúsi zorganizovať parlamentné hlasovanie o legalizácii sobášov ľudí rovnakého pohlavia. Rozhodnutie prišlo po tom, ako Angela Merkelová po mnohých rokoch striktne zamietavých stanovísk zmiernila svoj postoj v tejto otázke.

V Nemecku sú registrované partnerstvá ľudí rovnakého pohlavia povolené od roku 2001. Odvtedy mnohé európske krajiny povolili už aj manželstvá ľudí rovnakého pohlavia, Merkelovej konzervatívny blok ich však až doteraz odmietal. Nemecká kancelárka ale v pondelok povedala, že v budúcich hlasovaniach o tejto otázke by sa mohli zákonodarcovia rozhodovať na základe vlastného svedomia a nie podľa príslušnosti ku strane.

S informáciou prišla pred očakávanými voľbami naplánovanými na 24. septembra, v ktorých všetci potencionálni koaliční partneri Merkelovej, vrátane opozičných stredoľavých sociálnych demokratov jej rivala Martina Schulza, žiadajú legalizáciu manželstiev homosexuálnych párov.

Viac..  Kandidátku PS v európskych voľbách posilní Veronika Cifrová Ostrihoňová a Ľubica Karvašová

Parlamentná horná snemovňa, opozičné strany zelených a ľavica už v minulosti žiadali legalizáciu sobášov ľudí rovnakého pohlavia, ale snahám bránila silná koalícia konzervatívcov a nejednotní sociálni demokrati. Reakcie poslancov na stanovisko Merkelovej sa rôznia. Niektorí jej komentár uvítali, poslanec Peter Ramsauer ho ale odsúdil so slovami: „Vedenie strany by malo byť opatrné, aby nezničilo aj posledné hodnoty konzervatívcov.“

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecko: Nová politická strana chce rozpustiť EÚ a zrušiť klimatické politiky

Nová nemecká politická strana, Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), sa v prípade úspechu v tohtoročných voľbách …

Consent choices