utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

TALIANSKO: Krajina je pre utečencov pod čoraz väčším tlakom

RÍM – Taliansko sa pre neutíchajúci prílev utečencov dostáva pod čoraz väčší tlak. Od nedele pri desiatkach zásahov na mori zachránili 10-tisíc utečencov, viacerí ale prišli o život, informovala rakúska televízia ORF.

Pod tlak sa dostal taliansky prijímací systém, aj vláda premiéra Paola Gentiloniho. Taliansky minister vnútra Marco Minniti sa musel vrátiť zo zahraničnej cesty vo Washingtone, aby koordinoval postup s novými utečencami.

Taliansky prezident Sergio Mattarella v súvislosti s touto situáciou obvinil Európsku úniu z nedostatočnej pomoci. Podľa jeho slov stojí Taliansko v súčasnom fenoméne utečenectva na čele snáh zachraňovať ľudské životy, avšak na európskej úrovni chýbajú výrazné spoločné iniciatívy, aby sa dalo s týmto stavom núdze urobiť niečo. „Masové príchody dosiahli také rozmery, ktoré sú pre Taliansko neúnosné,“ vyjadril sa expremiér Matteo Renzi.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Od začiatku roka pricestovalo do Talianska 80-tisíc utečencov, čo je o 14,5 percenta viac ako za rovnaké obdobie minulého roka, informovalo z Ríma ministerstvo vnútra. Do konca roka toto číslo pravdepodobne vzrastie na 200-tisíc.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices