miskov
Juraj Miškov, predseda strany SKOK - Európski liberálni demokrati. PHOTO: redakcia/archív SKOK.

Juraj Miškov: Rozmanitejší a kvalitnejší tovar, lacnejšie letenky a telefonovanie

Vstup na európsky jednotný trh, kde sa garantuje voľný pohyb tovaru, služieb a kapitálu, priniesol na Slovensko viac konkurencie. To sa odzrkadlilo vo väčšej rozmanitosti a vyššej kvalite väčšiny tovarov v obchodoch.

Hoci to neplatí celoplošne, v mnohých prípadoch došlo aj k zníženiu cien tovarov a služieb, predovšetkým v prípade áut, spotrebnej elektroniky, dovoleniek či leteniek. K poklesu reálnych cien prispelo aj prijatie eura, ktoré je v porovnaní so slovenskou korunou silnejšou menou. Celoeurópska konkurencia znižovala aj ceny tovaru predávaného cez internet.

Slovenský zákazník si dnes vie nakúpiť lacný a kvalitný tovar cez internet z ktorejkoľvek členskej krajiny EÚ, pričom nemusí platiť dovozné clo, ako je tomu napríklad v prípade tovaru zakúpeného cez internet od firmy sídliacej v USA.

V súvislosti s predajom tovarov a služieb je dôležité, že EÚ zjednodušila a zlacnila aj realizáciu bezhotovostných platieb v eurách. Tie môžeme zasielať a prijímať za rovnakých podmienok na domáci aj zahraničný účet.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Výrazne zlacnela ešte jedna služba – telefonovanie. Poplatky za roaming klesali dlhodobo, pričom od leta 2017 sú zrušené úplne. Na výlete, dovolenke, brigáde či pracovnej ceste v inom členskom štáte EÚ tak môžeme telefonovať či surfovať na internete za rovnaké ceny ako doma.

Všetky výhody členstva Slovenska v EÚ si môžete prečítať tu.

O Juraj Miškov

Bývalý poslanec NR SR, exminister hospodárstva a predseda strany SKOK!

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices