Slovensko vlajka
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Veľká väčšina Slovákov podporuje členstvo v EÚ aj NATO

BRATISLAVA / Až 73,9 percenta dospelých obyvateľov Slovenska súhlasí s členstvom Slovenska v Európskej únii (EÚ), 58,2 percenta súhlasia s členstvom v Severoatlantickej aliancii. Vyplýva to z reprezentatívneho výskumu Inštitútu pre verejné otázky, ktorý uskutočnila v dňoch 31. mája až 4. júna na vzorke 1 012 respondentov agentúra Focus. Prieskum ukázal, že členstvo v EÚ nepodporuje 22,6 percenta Slovákov a s členstvom v NATO nesúhlasí 36,3 percenta opýtaných.

Prieskum zisťoval aj mieru podpory členstva v EÚ a NATO podľa volebných preferencií. Výsledky ukázali, že väčšina potenciálnych voličov všetkých relevantných politických strán podporuje členstvo v oboch zoskupeniach s výnimkou voličov Ľudová strana-Naše Slovensko. Medzi priaznivcami tejto strany, ktorá programovo členstvo Slovenska v EÚ i NATO odmieta, členstvo v EÚ schvaľuje 46 percent respondentov, 53 percent ho odmieta. V prípade NATO je to 30 súhlasných a 66 percent nesúhlasných odpovedí.

Najvyšší podiel zástancov členstva v EÚ je medzi voličmi SaS (95 percent), KDH (85) a SNS (82). Nasleduje Most-Híd s 80-percentnou podporou voličov členstvu v EÚ a 53-percentnou podporou členstva v NATO. Z voličov vládnej strany Smer-SD 77 percent podporuje členstvo v EÚ a 62 percent v NATO.

Viac..  Robert Hajšel: Vyslanie vojsk zo štátov EÚ na Ukrajinu zatiaľ nehrozí, ale uvažuje sa o nákupe zbraní od tretích štátov

„Ukazuje sa, že elektorát SaS zďaleka nenasleduje EÚ-kritickú pozíciu lídra strany. Zaujme aj pro-EÚ postoj stúpencov SNS, ktorá v minulosti z nacionalistických, protizápadných pozícií vyslovovala voči integrácii značné výhrady,“ komentovala výsledky prieskumu sociologička Oľga Gyárfášová.

Podobne je to podľa nej aj v prípade najsilnejšej vládnej strany Smer-SD. „Posun jej predsedu a premiéra od protiimigrantskej rétoriky a ostrej kritiky Bruselu v otázke realokácie utečencov k formulovaniu slovenských ambícií byť v prvej lige zjavne stabilizoval, či dokonca posilnil proeurópske nálady nielen priaznivcov Smeru-SD, ale i celej slovenskej verejnosti,“ konštatovala Gyárfášová.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices