peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Slovenská ekonomika má potenciál prekonávať rekordy, opäť sme tigrom EÚ

BRATISLAVA / Vďaka bezpečnosti, zahraničným investíciám a domácemu dopytu si už zrejme čoskoro opäť vyslúžime prívlastok európsky ekonomický tiger. Vyhliadky na najbližšie obdobie sú totiž viac než priaznivé. Aj keď ekonómovia upozorňujú, že Slováci by sa mohli mať aj lepšie.

Slovenskú ekonomiku čakajú dobré časy. Ukazujú to nielen čísla, ale aj o niečo plnšie peňaženky ľudí. „Potešujúca správa je, že je to najmä domáci dopyt a slovenské domácnosti, ktoré ťahajú hospodársky rast,“ povedal premiér Robert Fico. Kým tento rok to naša ekonomika poriadne odpálila, už o niekoľko mesiacov by sme mali väčšine krajín Európskej únie ukázať chrbát.  „Slovensko sa ako keby utrhne a stane sa lídrom regiónu s ekonomickým rastom vyše 4%,“ hovorí Peter Kažimír, minister financií.

V rámci Vyšegrádskej štvorky by to malo byť suverénne najviac. „Čo je za tým? Nazval by som to fenomén Jaguár Landrover a fenomén VW,“ hovorí Kažimír. Ekonómovia si však myslia, že dobré výsledky našej ekonomiky nie sú dielom vlády, skôr naopak.

„Zaviedli nových 27 daní. To všetko má nejaké negatívne dopady na ekonomiku a nemôžeme hovoriť o nejakej podpore rastu,“ myslí si Róbert Chovanculiak, ekonomický analytik INESS.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Vláde sa darí aj na poli zamestnanosti. V tejto súvislosti do konca roka avizuje vznik ďalších 40 tisíc pracovných miest. „Možno už v júni-júli oznámime, že sme pod hranicou z roku 2007/2008, keď sa nezamestnanosť pohybovala okolo 7,5%,“ povedal premiér.

Problémom však naďalej zostávajú dlhodobo nezamestnaní s nízkou úrovňou vzdelania. „Také opatrenia, ako razantné zvyšovanie minimálnej mzdy, čo plánuje vláda, to môže uškodiť práve týmto ľuďom,“ myslí si Róbert Chovanculiak.

Napriek pozitívnym vyhliadkam netreba zabúdať na riziká, ktoré sa nachádzajú za našimi hranicami. Podľa rezortu financií ide najmä o talianske banky a výsledky rokovaní o brexite.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices