Elena Valenciano
Elena Valenciano, autorka odporúčaní a správy k dohode s Kubou. PHOTO: © European Union- EP.

Elena Valenciano: Naše vzťahy s Kubou sa môžu začať normalizovať

Európsky parlament by mal tento týždeň odobriť historicky prvú dohody medzi EÚ a Kubou. Poslankyňa Elena Valenciano dúfa, že dohoda vydláždi cestu k novým pevnejším vzťahom.

 „Naše vzťahy s Kubou sa môžu začať normalizovať. Ide o prvý krok pri vytváraní vzťahu, ktorý treba do budúcnosti rozvíjať,“ hovorí španielska sociálna demokratka Elena Valenciano, autorka odporúčaní a správy k dohode s Kubou.  

„Uľahčia sa vzťahy medzi európskymi spoločnosťami a Kubou, medzi intelektuálnym aj univerzitným prostredím. A takisto aj možnosť výmenných pobytov európskych a kubánskych študentov,“  dodáva.

Poslankyňa verí, že dohoda zlepší našu spoluprácu, prinesie úžitok občanom na oboch stranách Atlantiku a zefektívni rešpektovanie ľudských práv.

Dohoda o politickom dialógu a spoluprácou medzi EÚ a Kubou (PDCA)

EÚ je pre Kubu jej najväčším zahraničným investorom a druhým najväčším obchodným partnerom. A to aj napriek dvom dekádam reštriktívnej politiky zo strany EÚ kvôli tomu, ako sa Havana stavala k ľudským právam.

Začiatkom roku 2014, keď Kuba začala normalizovať svoje vzťahy s celým svetom vrátane USA, otvorila aj rokovania s EÚ.

Viac..  Komisia navrhuje cielené preskúmanie spoločnej poľnohospodárskej politiky

Dohodu o politikom dialógu a spolupráci medzi EÚ a Kubou v decembri 2016 po dvojročných rokovaniach podpísala šéfka európskej diplomacie Federica Mogherini. Na to, aby vstúpila do platnosti, je však ešte potrebný súhlas Európskeho parlamentu.

Dohoda stanovuje rámec pre naše budúce vzťahy a mala by uľahčiť dialóg, demokratické reformy i hospodársku a obchodnú spoluprácu. Obsahuje však aj ustanovenia o tom, že v prípade porušovania ľudských práv môže prestať platiť.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices