Monika Smolková
Europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Smolková: Škandál s brazílskym mäsom pokračuje aj v USA

Posledné týždne sa objavujú znepokojujúce informácie ohľadom nekalých obchodných praktík používaných v brazílskych spoločnostiach spracovávajúcich mäso. Ukazuje sa, že najväčšie mäsokombináty roky vyvážali do sveta hovädzie a hydinové mäso, ktoré nezodpovedá kvalitatívnym štandardom.

Pokazené mäso malo byť upravované chemikáliami, objem mäsa mal byť zvyšovaný pridávaním lepenky a v niektorých vzorkách boli objavené aj stopy salmonely. Všetky tieto nepovolené postupy mali prechádzať nepovšimnuté cez brazílske kontrolné orgány kvôli korupcii.

Podľa vyjadrení komisára pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenisa Andriukaitisa v pléne Európskeho parlamentu dňa 3. 4. 2017 má EÚ najvyššie štandardy bezpečnosti potravín na svete. Napriek tomu národné kontrolné orgány členských štátov prišli s viacerými odhaleniami pokazených alebo nekvalitných mäsových výrobkov, ktoré sa na jednotný európsky trh dostali.

Škandál s brazílskym mäsom a jeho dovozom do EÚ prepukol na jar tohto roku. Ale aj v týchto dňoch mame informácie, že USA koncom júna úplne zakázalo dovoz brazílskeho mäsa potom, čo na svoje územie nepustilo až 860 ton hovädzieho mäsa kvôli obavám z ohrozenia verejného zdravia, pretože mäso obsahovalo kosti, krvné zrazeniny a potenciálne škodlivé baktérie,“ uviedla slovenská europoslankyňa Monika Smolková.

EÚ má najvyššie štandardy bezpečnosti potravín na svete. Aj napriek tomu sa stalo, že v kontrolnom systéme máme obrovské diery, pretože sa rozdistribuovalo množstvo pokazeného mäsa. Iba na Slovensku následná kontrola odhalila 21 ton pokazeného mäsa, ktoré obsahovalo salmonelu a ktoré bolo 2 roky v soli. Toto mäso by skončilo na tanieri pre deti v školách, pacientov v nemocniciach, v sociálnych zariadeniach ale aj pre hostí v reštauráciách,“ tvrdí poslankyňa EP Smolková.

Viac..  Výrobné ceny v eurozóne aj EÚ v marci klesli

„Potravinové odvetvie je v EÚ druhým najdôležitejším odvetvím, ktorý zamestnáva viac ako 48 milióna osôb. Zložitý potravinový reťazec stále umožňuje podvody a klamanie spotrebiteľov, preto sa musia do európskej legislatívy dostať prísne sankcie a trestno-právne postihy pri poškodzovaní zdravia spotrebiteľov. Štatistiky, ktoré hovoria o výskyte rakoviny pankreasu a hrubého čreva sú neúprosné. Stredná Európa je smutným lídrom v týchto ochoreniach, čo je určite aj dôsledok nekvality potravín,“ dodáva europoslankyňa.

Keďže komisár Andriukaitis neposkytol vyčerpávajúce odpovede na otázky predložené výborom AGRI, naďalej pretrvávajú pochybnosti ohľadom bezpečnosti potravín dodávaných na európsky trh. Europoslanci mu preto položili tieto otázky:

1. Aké záruky vie dať Komisia európskym občanom, že nekalé obchodné praktiky v potravinovom dodávateľskom reťazci sa nebudú opakovať?

2. Vzhľadom k tomu, že vyšetrovanie brazílskych spoločností prebiehalo dva roky, ako je možné, že tieto nekalé praktiky neodhalili európske kontrolné orgány?

3. Keďže sú na európskych producentov mäsa kladené neustále vyššie sanitárne nároky, aké nároky budú kladené na brazílskych producentov v rámci aktuálne vyjednávanej obchodnej dohody medzi EÚ a Mercosur?

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices