nakladna lod
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Niektorí z europoslancov sa obávajú prílevu nekvalitných výrobkov z Ukrajiny

ŠTRASBURG / Viacerí europoslanci hovoria o tom, že Ukrajina je v podstate vo vojne a treba jej prejaviť solidaritu. Nová dohoda umožňujúca prístup väčšieho množstva tovarov má Kyjevu pomôcť prekonať katastrofálnu ekonomickú situáciu.

„V tejto situácii sa Európska únia rozhodla, že prevážia ľudské aspekty,“ uviedol Eduard Kukan, slovenský europoslanec z Európskej ľudovej strany. Napriek ľudských aspektom si niektorí myslia, že Ukrajine pomáhame viac než dosť.

Podľa Moniky Beňovej ide o prehnanú podporu Kyjeva, ktorý nedodržiava zadané úlohy. „Napríklad reforma verejnej správy a sú to celkom konkrétne protikorupčné opatrenia, ktoré zatiaľ nefungujú,“ uviedla europoslankyňa.

Protiargumenty hovoria o tom, že Ukrajina sa nachádza v neštandardnej situácii, a preto sa prijímajú aj neštandardné opatrenia a výnimky. Kritici hovoria aj o tom, že Úniu takto môžu zaplaviť lacné a nekvalitné ukrajinské výrobky. „Pre Slovensko je to výhoda pokiaľ umožníme voľný pohyb osôb, tovaru a služieb,“ tvrdí Monika Smolková z Aliancie socialistov a demokratov.

Viac..  M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices