zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 26. týždňa 2017

DRAGHIHO SLOVÁ NA KONFERENCII POSLALI EURO PRUDKO NAHOR

CENTRÁLNE BANKY: Uplynulý týždeň bol bohatý na vyjadrenia centrálnych bankárov, a to z dôvodu konania sa konferencie v Portugalsku v meste Sintra. Šéf ECB Mário Draghi vyjadril optimizmus z vývoja ekonomiky eurozóny, ktorej rast sa zrýchľuje, čo by mohlo v budúcnosti viesť k uťahovaniu menovej politiky. Zároveň ale uviedol, že menové stimuly zo strany ECB sú stále potrebné a akékoľvek zmeny sa budú robiť postupne a obozretne. Začiatok uťahovania menovej politiky teda Draghi ani len nenaznačil. Trhy sa zrejme chytili Draghiho vyjadrení o inflácii, keďže naznačil, že inflácia by mohla byť v budúcnosti vyššia, a taktiež vyjadrení o pozitívnom vývoji ekonomiky. Zároveň ale zopakoval, že súčasná inflácia v eurozóne nie je dlhodobo udržateľná. Nič „svetoborné“ teda Draghi vlastne nepovedal, napriek tomu bola reakcia trhov silná a euro výrazne zhodnotilo. To malo dopad aj na výpredaj na dlhopisových trhoch, ktorý viedol k rastu ich výnosov, a smerom nadol zamierili aj akcie. Trhy v podstate vyčkávajú na to, kedy im ECB dá signály, že chce začať znižovať svoj program kvantitatívneho uvoľňovania QE [teda znižovať objem nakupovaných dlhopisov, ktorý je v súčasnosti na úrovni 60 mld. EUR mesačne] alebo chce pristúpiť k zvýšeniu sadzby. Predstavitelia ECB už viackrát uviedli, že riziká pre ekonomiku sa zmenšujú, a teda je možné uvažovať nad redukovaním menových stimulov. Na trhoch panuje presvedčenie, že ECB dá signály ohľadom smerovania svojej menovej politiky na septembrovom zasadnutí. Brzdou pri obmedzovaní menových stimulov je naďalej inflácia.

„Šéf britskej centrálnej banky BoE Mark Carney sa vo svojom prejave menovej politike nevenoval, takže vplyv na libru bol len minimálny. Carney sa venoval situácii v britskom bankovom sektore. A treticu uzavrel prejav šéfky Fed-u Janet Yellenovej, ktorá predniesla svoj pozitívny pohľad na vývoj US ekonomiky aj na vývoj bankového sektora a potvrdila aj to, že chce pokračovať v postupnom sprísňovaní menovej politiky,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Konferencia centrálnych bankárov pokračovala aj v stredu, kedy predstavitelia ECB krotili prehnanú reakciu trhov na utorkové slová prezidenta Draghiho. Trhy podľa nich vyjadrenia Draghiho nepochopili. Podľa predstaviteľov ECB jej šéf v utorok hovoril o zlepšujúcej sa ekonomike eurozóny, ale aj o tom, že menové stimuly sú stále potrebné. Je zrejmé, že investori sa stávajú čoraz citlivejšími na rétoriku ECB a čoraz viac špekulujú o tom, kedy sa centrálni bankári odhodlajú k obmedzeniu menových stimulov, teda k znižovaniu objemu QE alebo k zvýšeniu úrokovej sadzby.

Nielen predstavitelia ECB si v stredu „podávali mikrofón“, ale k slovu sa dostal aj guvernér britskej a kanadskej centrálnej banky. Šéf britskej BoE Mark Carneye sa nechal počuť, že určité obmedzovanie menových stimulov už môže byť nevyhnutné. Akákoľvek zmena sadzieb ale bude podľa neho opatrná a postupná. Carneyeho slová podporili vieru trhov v skoré zvýšenie sadzieb v Británii. To viedlo k výraznému zhodnoteniu libry. „Olej do ohňa“ prilial aj guvernér Bank of Canada, Stephen Poloz, ktorý taktiež vyjadril optimizmus z ekonomického vývoja a povedal, že nízke sadzby splnili svoju úlohu. To stačilo k tomu, aby poslal kanadský dolár prudko nahor.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

EUROZÓNA: Ekonomická dôvera v eurozóne veľmi pozitívne prekvapila, keďže v júni dosiahla svoje 10-ročné maximum na úrovni 111,1 bodu. Touto hodnotou vysoko preskočila nielen májovú úroveň, ale aj očakávania trhu. Darilo sa aj ďalším ukazovateľom, ktoré prišli z eurozóny. Dôvera v priemysle vzrástla o 1,7 bodu na úroveň 4,5 bodu, čo je najvyššia úroveň za posledné 6- ročné obdobie. Takisto vzrástla aj dôvera v službách v júni o 0,6 bodu oproti predošlému mesiacu. Odhad medziročného rastu spotrebiteľských cien v júni dosiahol úroveň 1,3 %. Ide o mierne spomalenie tempa rastu inflácie oproti májovej úrovni 1,4 %, avšak o rýchlejšie tempo rastu ako trhy očakávali [1,2 %].

NEMECKO: Pod zlepšenie sa podnikateľskej nálady podľa inštitútu Ifo sa podpísali v júni obe zložky indexu. Index Ifo vyjadrujúci hodnotenie súčasnej situácie vzrástol v júni na 124,1 bodu z májovej úrovne 123,3 bodu a index vyjadrujúci očakávania budúceho vývoja vzrástol na 106,8 bodu [v máji 106,5 bodu]. V oboch prípadoch bol prekonaný aj konsenzus trhu. Aj spotrebiteľská dôvera podľa agentúry GfK v Nemecku rastie, čo znamená, že spotrebitelia vnímajú pozitívne vývoj v nemeckej ekonomike. V júli sa hodnota tohto ukazovateľa medzimesačne zvýšila o 0,2 bodu na úroveň 10,6 bodu, čo je najvyššia úroveň za viac ako poslednú dekádu. Júlový odhad medziročného rastu inflácie v najväčšej európskej ekonomike na úrovni 1,6 % priniesol pozitívne správy. Ide totiž o vyššie tempo rastu ako v predošlom mesiaci [1,5 %], a taktiež vyššie ako konsenzus trhu [1,4 %]. Júnová miera nezamestnanosti zotrvala na májovej úrovni 5,7 %, na ktorej boli aj trhové očakávania. Darilo sa aj nemeckým maloobchodným tržbám. Tie v máji zaznamenali medziročný rast 4,8 %, pričom ešte minulý mesiac klesali tempom – 0,4 %. Tržby v nemeckom maloobchode tak výrazne prekonali aj konsenzus trhu na úrovni 2,8 %. Naposledy tržby rástli týmto tempom pred rokom.

USA: Nálada amerických spotrebiteľov z dielne výskumnej agentúry Conference Board sa v júni zlepšila, keďže index stúpol na 118,9 bodu oproti májovej úrovni 117,6 bodu a očakávaniam trhu na úrovni 116 bodov. Ekonomický sentiment podľa University of Michigan v júni vzrástol o 0,6 bodu na úroveň 95,1 bodu, pričom trhy očakávali stagnáciu na májovej hodnote.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices