PHOTO © European Union

Pestovanie biopotravín čakajú zmeny, zasiahnu najmä farmárov

Členské štáty EÚ čoskoro prijmú nové pravidlá v pestovaní biopotravín. Únia sa rozhodla súčasný systém pozmeniť.

Dlhé pojednávania napokon dosiahli jednotný súhlas. Systém ekologického poľnohospodárstva podstúpi viacero zmien. Tie predstavujú najmä prísnejšiu kontrolu potravín, zavádzanie preventívnych opatrení proti kontaminácii či posilnenie produkcie. Trh s takzvanými biopotravinami neustále rastie a prijatie nových pravidiel je podľa Únie nevyhnutné.

Reforma bola zatiaľ neformálne odsúhlasená. Martin Häusling, člen Skupiny zelených a Výboru pre poľnohospodárstvo vraví, že išlo o ťažkú úlohu. „Po 20 mesiacoch vyjednávania sa nám podarilo dosiahnuť jednotný súhlas. Ten pomôže v raste organického sektoru a zvýši dôveru konzumentov v biopotraviny. Verím, že nové pravidlá prinesú mnohé výhody nielen spotrebiteľom, ale aj farmárom.“

Nové pravidlá značne zasiahnu farmárov. Ich povinnosťou bude aplikovať viaceré bezpečnostné opatrenia, aby sa tak vyhli nežiaducej kontaminácii. V opačnom prípade môže konečný produkt stratiť status a označenie biopotraviny. Únia taktiež plánuje zvýšiť dodávky organických semien či zvierat a zároveň chce zjednodušiť proces certifikácie. Týmto spôsobom by k pestovaniu týchto potravín mohla pritiahnuť viacero menších farmárov. Nejde však len o domácich pestovateľov, úplné splnenie európskych štandardov sa bude v rámci importu vyžadovať aj od mimoeurópskych krajín.

Viac..  Titul Európsky strom roku získal buk menom "Srdce záhrady"

Odsúhlasené zmeny musí ešte oficiálne schváliť Výbor pre poľnohospodárstvo, Parlament a Rada EÚ. Do praxe vstúpia v júli 2020.

O jen

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices