peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Štát zaplatil súkromnej firme vyše milión za prieskum, jeho výsledky ale tají

BRATISLAVA / Vyše milióna eur zaplatil úrad vlády za prieskum, aby zistil, čo si Slováci myslia o eurofondoch. Výsledok nepoznáme. Úrad vlády aj spoločnosť, ktorá prieskum robila, mlčia.

Milión 300 tisíc eur zaplatil Úrad vlády poradenskej spoločnosti Deloitte za prieskum o tom, čo si ľudia myslia o eurofondoch. Čo? To už nevieme. Úrad vlády to odmieta zverejniť.

„Je to zarážajúce, lebo je to z verejných prostriedkov a jednak sme sa mohli niečo dozvedieť,“ myslí si Pavel Sibyla, riaditeľ nadácie Zastavme korupciu, ktorá na celý prípad upozornila. Čo také tajomné, či strašidelné ľudia povedali, sme chceli zistiť aj my. Úrad vlády reagoval len písomne.

Na základe vyjadrení DELOITTE bolo pri plnení použité know-how spoločnosti, pričom výstupy sú chránené právami duševného vlastníctva spoločnosti ako autora v súlade s platnými právnymi predpismi. Úrad vlády SR túto skutočnosť rešpektuje.

Podľa šéfa nadácie tento argument priveľmi neobstojí.

„Robilo na tom niekoľko analytikov, nie jeden človek. Výsledkom je niečo, k čomu by dospel aj iný autorský kolektív,“ hovorí Sibyla.

Deloitte okrem toho nepredložil ani zoznam subdodávateľov, hoci to podľa rámcovej zmluvy so štátom mal spraviť. Zaujímavý tajnostkársky prieskum zaujal aj opozíciu. Poslankyňa Remišová si myslí, že tam môže byť ešte jeden moment.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

„Myslím si, že prieskum dopadol veľmi zle a preto sa ho pán Fico bojí zverejniť. Ľudia pri eurofondoch často poukazujú na korupciu, na nezmyselnosť niektorých projektov,“ hovorí Remišová.

Práve v posledných týždňoch sa Robert Fico pasuje do role bojovníka proti korupcii. Nedávno však neprišiel na tlačovku auditu OECD k tejto problematike a teraz Úrad vlády reaguje len veľmi stroho a písomne.

„Cieľom projektu je monitorovanie a analýzy postojov ľudí, ale aj konkrétnych informácií v prostredí internetu, týkajúcich sa potenciálnej korupcie pri čerpaní eurofondov,“ uviedol Úrad vlády vo svojom stanovisku.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices