Ukrajina
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ a Ukrajina: Spolu sme silnejší

V Kyjeve sa uskutočnil 19. samit Európskej únie a Ukrajiny. Samit sa konal v kontexte ukončenia ratifikácie dohody o pridružení medzi EÚ a Ukrajinou a zavedenia bezvízového styku pre ukrajinských občanov cestujúcich do schengenského priestoru od júna tohto roku.

Európsku úniu zastupovali predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk. Ukrajinu zastupoval prezident Petro Porošenko. Z Európskej komisie sa zúčastnil aj podpredseda Valdis Dombrovskis a komisári Johannes Hahn a Cecilia Malmströmová.

Vo svojom príhovore na spoločnej tlačovej konferencii predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker uviedol: „Za posledné tri roky sme urobili väčší pokrok než za predchádzajúcich dvadsať rokov. Ukrajina by mala byť hrdá na to, čo dosiahla“.

EÚ a Ukrajina: spolu sme silnejší

Od posledného samitu EÚ – Ukrajina, ktorý sa konal v novembri 2016 v Bruseli, sa dosiahol značný pokrok, ktorý priniesol pozitívne zmeny v živote občanov Ukrajiny aj EÚ.

Dohoda o pridružení, ktorá zahŕňa aj prehĺbenú a komplexnú zónu voľného obchodu (AA/DCFTA), môže vďaka jej ratifikácii pred dvoma dňami nadobudnúť platnosť v plnej miere 1. septembra 2017. Dohoda o pridružení obsahuje plán ambicióznych reforiem na Ukrajine a stimuluje obchod a investície medzi Európskou úniou a Ukrajinou. Po viac ako roku predbežného uplatňovania DCFTA sa objem obchodu zvýšil o 10 % a EÚ si upevnila svoju pozíciu najväčšieho obchodného partnera Ukrajiny. Okrem toho vedúci predstavitelia uvítali politickú dohodu o priznaní autonómnych obchodných opatrení pre Ukrajinu, ktoré budú viesť k ďalšiemu rozvoju dvojstranného obchodu, a to vďaka odstráneniu dodatočných ciel a dovozných ciel na poľnohospodárske a priemyselné výrobky.

Samit v Kyjeve sa uskutočnil presne jeden mesiac a dva dni po historických oslavách zavedenia bezvízového styku pre ukrajinských občanov s biometrickým pasom do schengenského priestoru. Vďaka zavedeniu bezvízového styku a záväzku Ukrajiny pokračovať v plnení všetkých kritérií akčného plánu liberalizácie vízového režimu budú mať občania EÚ a Ukrajiny príležitosť prehĺbiť spoluprácu a rozšíriť kontakty, čo ich vzájomne zblíži viac než kedykoľvek predtým. Počas prvého mesiaca uplatňovania nových pravidiel navštívilo schengenský priestor viac než 95 000 ukrajinských občanov.

Vedúci predstavitelia zhodnotili súčasný stav vykonávania ambiciózneho plánu reforiem na Ukrajine. Ukrajinské orgány sa zaviazali vykonávať intenzívne a bezprecedentné reformy v mnohých oblastiach, ako je:

  • decentralizácia,
  • verejnoprávne vysielanie,
  • boj proti korupcii,
  • justícia,
  • reforma polície,
  • verejná správa,
  • riadenie verejných financií a verejné obstarávanie,
  • obchod,
  • energetika,
  • bankový systém
  • a zdravotná starostlivosť.

Tento úspech sa dosiahol napriek vážnym bezpečnostným problémom v dôsledku pretrvávajúceho konfliktu na východe Ukrajiny. Vedúci predstavitelia EÚ na samite zdôraznili, že je dôležité pokračovať v tomto úsilí a zintenzívniť vykonávanie reforiem v dôležitých oblastiach, ako je boj proti korupcii. V tomto ohľade je zásadné zamerať sa s novými podnetmi//novou energiou na posilnenie fungovania a nezávislosti protikorupčných inštitúcií, ako je Národný protikorupčný úrad, zrušenie povinnosti podávať elektronické majetkové priznanie uloženej aktivistom protikorupčných mimovládnych organizácií, zriadenie vysokého protikorupčného súdu a zabezpečenie transparentnosti pri voľbe sudcov najvyššieho súdu. V tejto súvislosti poskytol samit EÚ a Ukrajine možnosti určiť ďalšie reformné priority na nadchádzajúce mesiace a roky. Prezident Porošenko predstavil stratégiu 2020 a akčný plán vlády na roky 2017 – 2020. Obe strany sa zhodli na tom, že je dôležité zrýchliť proces reforiem a zabezpečiť ich nepretržité vykonávanie.

Viac..  Ukrajina zatvára dvere transportu ruského plynu do Európy

Európska únia poskytuje Ukrajine bezprecedentnú podporu, ktorá sa viaže na pokračujúce reformné úsilie tejto krajiny. Európska únia na samite oznámila, že na rok 2017 sa pripravuje rozpočet vo výške 200 miliónov EUR na prioritné programy zamerané na podporu oblastí zasiahnutých konfliktom na východe Ukrajiny, programy energetickej efektívnosti vrátane príspevkov do fondu energetickej hospodárnosti zriadeného Ukrajinou, riadenie verejných financií, podporu kľúčových reforiem a vykonávanie dohody o pridružení/DCFTA z nástroja technickej spolupráce. Novo vytvorený vonkajší investičný plán v rámci EÚ poskytne Ukrajine ďalšie možnosti financovania.

V nadväznosti na aprílové vyplatenie druhej splátky makrofinančnej pomoci EÚ vo výške 600 miliónov EUR zdôraznili vedúci predstavitelia EÚ nutnosť, aby ukrajinské orgány urýchlili vykonávanie všetkých zostávajúcich opatrení štrukturálnej reformy spojených s makrofinančnou pomocou. Ide o všetky príslušné záväzky v oblasti boja proti korupcii, prijatie právnych predpisov v sektoroch energetiky a finančníctva, zrušenie zákazu vývozu dreva, odstránenie zvýšených vývozných ciel na železný šrot a sociálnu pomoc a služby pre osoby vysídlené v rámci krajiny.

Európska únia potvrdila svoju trvalú a neochvejnú podporu jednote, zvrchovanosti, nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny. Európska únia odsudzuje a neuznáva protiprávnu anexiu Krymu a mesta Sevastopoľ Ruskou federáciou. Vedúci predstavitelia opätovne zopakovali, že úplné vykonávanie dohôd z Minska je základom pre udržateľné a mierové riešenie konfliktu na východnej Ukrajine. Zaoberali sa aj stále sa zhoršujúcou situáciou v oblasti ľudských práv vo vládou nekontrolovaných oblastiach regiónov Donecka a Luhanska, porušovaním práv osôb, ktoré neuznávajú protiprávnu anexiu, krymských Tatárov, ako aj ukrajinských občanov a osôb z iných etnických a náboženských skupín.

O dac

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices