Jourova
Európska komisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová. PHOTO: © European Union.

Riešenie sporov s nízkou hodnotou bude jednoduchšie a lacnejšie

Prostredníctvom Európskeho konania na riešenie sporov budú môcť spotrebitelia a firmy riešiť svoje spory rýchlejšie a menej nákladne. Do platnosti totiž vstúpilo revidované Európske konanie vo veciach s nízkou hodnotou sporu. 

Ak si napríklad spotrebiteľ kúpi lyže z inej európskej krajiny a vopred za ne zaplatí, ale tovar nedostane, môže na vrátenie svojich peňazí použiť tento postup.

Európska komisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová uviedla: „Vďaka jednoduchému a účinnému postupu riešenia sporov budú môcť spotrebitelia a malé a stredné podniky nakupovať v iných krajinách EÚ s plnou dôverou. Ak sa vyskytne problém s nákupom alebo jeho nedodaním, budú si môcť rýchlo uplatniť náhradu v prípade cezhraničných nákupov až do výšky 5 000 EUR.“ 

Európske konanie vo veciach s nízkou hodnotou sporu existuje od roku 2007. Odvtedy sa osvedčilo: trvanie súdnych konaní ohľadom cezhraničných sporov s nízkou hodnotou sa skrátilo z pôvodných 2,5 roka na priemerne 5 mesiacov.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Oddnes sa navyše zvýši strop z 2 000 EUR na 5 000 EUR  s cieľom umožniť väčšiemu počtu malých a stredných podnikov, aby takéto riešenie sporov využívali.

Postup bude jednoduchší aj vďaka technológiám, keďže sťažovatelia nebudú musieť prísť na súd osobne, ale budú môcť vyriešiť spor online. Nové pravidlá navyše zabezpečia, aby boli súdne poplatky primerané a nedošlo k situácii, kedy by boli vyššie než samotná hodnota sporu.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Jourova

Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v pondelok oznámila, …

Consent choices