zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 27. týždňa 2017

ZVEREJNENÁ BOLA ZÁPISNICA ZO ZASADNUTIA ECB AJ FED-uU

EUROZÓNA: Finálne výsledky indexov nákupných manažérov [PMI] z európskeho priemyslu potvrdili pozitívne čísla z predbežných odhadov. Finálna hodnota indexu PMI vo výrobe za eurozónu v júni vzrástla oproti predbežným číslam o jednu desatinu bodu na úroveň 57,4 bodu a o 0,4 bodu oproti májovej hodnote. Finálny PMI index v službách za eurozónu vzrástol o 0,7 bodu na úroveň 55,4 bodov a kompozitný index PMI o 0,6 bodu na 56,3 bodov.

Májová miera nezamestnanosti v eurozóne stagnovala na aprílovej úrovni 9,3 %, čo bolo v súlade s očakávaniami trhu. Aktuálne sa tak nachádza na úrovni z marca 2009. Inflácia PPI za eurozónu v máji medziročne rástla nižším tempom [3,3 %] ako minulý mesiac [4,3 %], a taktiež aj nižším tempom ako bol konsenzus trhu [3,5 %]. Priaznivé dáta za eurozónu doplnili aj pozitívne sa vyvíjajúce maloobchodné tržby. Medziročný rast tržieb v maloobchode v máji dosiahol tempo rastu 2,6 %, čo je o 0,3 percentuálneho bodu viac ako trhy očakávali.

„Uplynulý týždeň bol zverejnený zápis zo zasadnutia európskych centrálnych bankárov. Predstavitelia menovej politiky ECB uvažovali po poslednom zasadnutí, že zo svojej rétoriky vypustia zmienku o prípadnom predĺžení nákupu aktív v prípade potreby, resp. o navýšení jeho objemu. V závere sa však rozhodli počkať do času, kedy sa viac rozbehne inflácia. Vedenie ECB je podľa zápisnice zo zasadnutia pripravené na pozvoľné uťahovanie menovej politiky ruka v ruke so zlepšujúcou sa ekonomickou situáciou a rastúcimi inflačnými tlakmi. Avšak v každom prípade to bude veľmi pozvoľné, aby nebol ohrozený ekonomický vývoj v eurozóne,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

NEMECKO: Nemecká priemyselná produkcia v máji medziročne rástla tempom 5 %, čo je takmer dvojnásobné tempo rastu v porovnaní s aprílom. Konsenzus trhu očakával rast priemyselnej výroby, avšak iba na úrovni 4 %. Index nákupných manažérov PMI v priemysle vzrástol o 0,3 bodu v porovnaním s pôvodným odhadom a očakávaniami trhu. V porovnaním s májom si index prilepšil o jednu desatinu bodu. Ide o veľmi solídnu hodnotu dosahujúcu niekoľkoročné maximá. Finálny PMI index v službách v júni vzrástol na úroveň 54 bodov. To sa odrazilo aj v kompozitnom indexe PMI, ktorý taktiež vzrástol na úroveň 56,4 bodu.

USA: Aktivita amerického priemyselného odvetvia v júni nečakane vzrástla o 2,9 bodu na úroveň 57,8 bodu, pričom konsenzus trhu počítal s miernejším rastom. Ide tak o najvyššiu hodnotu indexu ISM vo výrobe od augusta 2014. Finálne číslo amerického PMI indexu v službách vzrástlo na 54,2 bodu, teda o 0,6 bodu oproti májovej hodnote. Finálna hodnota kompozitného PMI indexu ale klesla na úroveň 53 bodov. Priaznivý vývoj zaznamenal aj júnový index aktivity v nevýrobnom sektore ISM, ktorý si taktiež pripísal rast o 0,5 bodu na úroveň 57,4 bodu.

Viac..  P. Lane: ECB je čoraz viac presvedčená, že rast miezd sa spomaľuje k normálu

Nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti za posledný týždeň vzrástli o 4 tisíc žiadostí na 248 tisíc, pričom trhy očakávali pokles o tisíc žiadostí. Stále to možno ale považovať za priaznivé číslo, keďže počet žiadateľov o podporu sa nachádza pod hranicou 300 tisíc, čo znamená, že trh práce je v dobrej kondícii.

Tvorba nových pracovných miest podľa agentúry ADP negatívne prekvapila, keďže v júni súkromní zamestnávatelia vytvorili len 158 tisíc nových pracovných pozícií, čo je výrazné spomalenie oproti májovému stavu [hodnota bola revidovaná nadol na 230 tisíc]. Trhy očakávali pokles tvorby pracovných miest, avšak nie taký výrazný ako reálne bol. Pozitívne správy ale priniesli júnové oficiálne vládne štatistiky zamestnanosti, ktoré nepotvrdili vývoj podľa skôr zverejneného reportu ADP. Podľa oficiálnych štatistík NFP [tzv. non-farm payrolls zahŕňajúci US hospodárstvo s výnimkou sektora poľnohospodárstva] v júni vzrástol počet novovytvorených pracovných pozícií až na 222 tisíc. To predstavuje nárast oproti máju o 70 tisíc miest. Trhy síce očakávali rast počtu pracovných pozícií, avšak iba na úrovni 178 tisíc. Už viackrát sa potvrdilo, že nie vždy sa tieto dva údaje [ADP report a vládny non-farm payrolls] zhodujú.

Júnová miera nezamestnanosti v USA sa zvýšila o jednu desatinu percentuálneho bodu na úroveň 4,4 %. Trhy očakávali stagnujúcu mieru nezamestnanosti. Priemerná hodinová mzda v Amerike v júni medziročne vzrástla na úroveň 2,5 % [májový medziročný rast bol revidovaný nadol o desatinu percenta na 2,4 %]. Investori ale ostali mierne sklamaní, keďže počítali s medziročným rastom mzdy na úrovni 2,6 %. Mzdy v USA teda stále nerastú tak rýchlo, ako by sa očakávalo.

Minulotýždňový zápis z júnového zasadnutia amerického Fed-u, poukázal na to, že medzi predstaviteľmi menového výboru [FOMC] sú nezhody v názoroch ohľadne ďalšieho vývoja inflácie a jeho možné dopady na tempo budúceho zvyšovania sadzieb. Šéfka Fed-u Janet Yellenová považuje pokles inflácie iba za dočasný a potvrdila zvyšovanie úrokových sadzieb tento rok ešte raz a budúci rok trikrát. Niekoľko ďalších členov však vyjadrilo svoje obavy ohľadne aktuálnych plánov na zvyšovanie úrokov z dôvodu, že súčasná slabá inflácia by mohla pretrvávať dlhšiu dobu. Názory sa rôznili aj v otázke načasovania začiatku redukcie nafúknutej bilancie Fed-u.

O dac

Odporúčame pozrieť

ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

Reagujúc na ďalšie spomalenie inflácie v eurozóne analytici predpokladajú, že Európska centrálna banka (ECB) na …

Consent choices