miskov
Juraj Miškov, predseda strany SKOK - Európski liberálni demokrati. PHOTO: redakcia/archív SKOK.

Juraj Miškov: Jednoduchšie cestovanie cez slovenské hranice zvyšuje potenciál nášho turizmu

Slovensko je od roku 2007 súčasťou Schengenského priestoru- zóny bez pasových a iných hraničných kontrol na vnútorných hraniciach členských štátov EÚ. Občania SR tak nemusia pri cestách do väčšiny krajín EÚ (okrem Spojeného kráľovstva a Írska) absolvovať žiadnu kontrolu, nik nepátra po účele ich cesty ani nezisťuje, čo prevážajú.

Takýto priestor bez kontrol na vnútorných hraniciach je dôležitý pre správne fungovanie jednotného európskeho trhu a voľného pohybu osôb, tovarov, služieb a kapitálu. Uvedomujú si to aj štyri ďalšie členské štáty- Chorvátsko, Bulharsko, Rumunsko a Cyprus- ktoré do Schengenského priestoru chcú vstúpiť, ale ešte nesplnili všetky podmienky.

Rovnako to vníma aj iná štvorica štátov- Island, Nórsko, Švajčiarsko a Lichtenštajnsko- ktoré síce členmi EÚ nie sú, ale Schengenu áno.

Jednoduchšie cestovanie cez slovenské hranice napríklad zvyšuje potenciál nášho turizmu, na ktorý sú naviazané desaťtisíce pracovných miest. V roku 2016 sa u nás ubytoval rekordný počet zahraničných turistov- 2 milióny. Najviac návštevníkov prišlo z Českej republiky (31%), Poľska (9%), Nemecka (9%), Maďarska (5%) a Rakúska (4%), čiže okolitých štátov, ktoré sú súčasne členmi EÚ aj Schengenu.

Táto štatistika pritom obchádza počet jednodňových turistov, ktorí na Slovensku neprespávajú. Títo návštevníci prichádzajú najmä po pohraničných regiónov a podporujú tak regionálne ekonomiky, napríklad Bratislavy (nákupná turistika z Rakúska a Maďarska) alebo severného Slovenska (turisti z Poľska vo Vysokých Tatrách či na Liptove).

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Medzi výhody Schengenského priestoru patrí aj to, že sa naň v dôsledku absencie vnútorných kontrol nazerá pri medzinárodnom cestovaní ako na jeden štát so spoločnou vízovou politikou. Preto existujú na letiskách oddelené kontrolné stanovištia pre pasažierov cestujúcich vnútri Schengenského priestoru a tých pasažierov, ktorí doň vstupujú alebo z neho vystupujú. Preto tiež Európska komisia vytvára politický tlak na vlády tretích krajín, aby recipročne garantovali bezvízový styk všetkým občanom EÚ, ak aj EÚ garantuje bezvízový styk ich občanom.

Všetky výhody členstva Slovenska v EÚ si môžete prečítať tu.

O Juraj Miškov

Bývalý poslanec NR SR, exminister hospodárstva a predseda strany SKOK!

Odporúčame pozrieť

Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Komisia predstavila správu o stave Schengenu za uplynulý rok, ktorá zároveň stanovuje nové priority na nasledujúci …

Consent choices