Pierre Moscovici
Komisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici. PHOTO: © European Union.

Komisia chce sprísniť pravidlá pre nezákonný dovoz tovarov kultúrneho charakteru

Európska komisia predstavila nové pravidlá s cieľom znemožniť nezákonný dovoz a pašeráctvo tovaru kultúrneho charakteru, ktorý pochádza mimo Európskej únie. Táto činnosť je často prepojená na financovanie terorizmu či inú trestnú činnosť.

Návrh je jedným zo záverečných krokov akčného plánu EK na posilnenie boja proti financovaniu terorizmu. Nové pravidlá chcú zamedziť takéto obchodovanie zákazom dovozu do EÚ tovarov kultúrneho charakteru, ktoré boli zo svojich domovských krajín vyvezené nezákonne. Návrh nadväzuje na stretnutie lídrov G20, ktorí krajiny vyzvali, aby bojovali s financovaním terorizmu, vrátane plienenia a pašovania starožitností.

Prvý podpredseda Komisie Frans Timmermans v tejto súvislosti povedal: „Peniaze sú kyslíkom pre teroristické organizácie ako Daeš. Robíme preto kroky, aby sme ich odrezali od všetkých zdrojov financovania, vrátane obchod s tovarom kultúrneho charakteru, keďže teroristi získavajú finančné prostriedky z rabovania archeologických pamiatok a nezákonného predaju predmetov kultúrnej hodnoty.  Keď zabránime takémuto tovaru dostať sa na územie EÚ, tento zdroj príjmu vyschne.“

Komisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici uviedol: Nezákonné obchodovanie s tovarom kultúrneho charakteru vyvoláva vážne obavy. Takéto aktivity môžu spôsobiť vážne škody na kultúrnom dedičstve tretích krajín, ktoré si môžu najmenej dovoliť ochranu svojich záujmov. Návrh dáva colným orgánom správne nástroje na to, aby bol trh EÚ pre takéto tovary uzavretý.“

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

EÚ v súčasnosti uplatňuje zákaz na tovar z Iraku a Sýrie, ale neexistuje žiadny všeobecný rámec EÚ pre dovoz predmetov kultúrneho charakteru. Súčasné pravidlá môžu byť zneužité bezohľadnými vývozcami a dovozcami, ktorí môžu využívať zisky na financovanie nelegálnych činností, napríklad terorizmu.  

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices