ukrajina
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Rada umožnila vývoz väčšieho množstva ukrajinských výrobkov do EÚ

Rada prijala súbor dočasných autonómnych obchodných opatrení v prospech Ukrajiny. Tieto opatrenia by mali nadobudnúť účinnosť do konca septembra a budú sa uplatňovať počas obdobia troch rokov.

„Dnešným rozhodnutím sme umožnili vývoz väčšieho množstva ukrajinských výrobkov do EÚ. Je našou povinnosťou pomáhať Ukrajine a posilniť naše hospodárske a politické väzby, aj s ohľadom na pretrvávajúci konflikt na jej území,“ uviedol Sven Mikser, minister zahraničných vecí Estónska, ktoré v súčasnosti predsedá Rade.

Tento návrh je zameraný na zlepšenie prístupu ukrajinských vývozcov na trh EÚ, a to vzhľadom na ťažkú hospodársku situáciu a hospodárske reformné úsilie Ukrajiny.

Dopĺňajú sa ním obchodné ustanovenia zavedené v rámci dohody o pridružení medzi EÚ a Ukrajinou, ktoré sa predbežne uplatňujú od 1. januára 2016 a formálne nadobudnú účinnosť 1. septembra 2017.

Viac..  Europoslanci aktualizovali pravidlá o vodičských preukazoch na zvýšenie bezpečnosti

Rozhodnutie je posledným krokom potrebným na formálne prijatie nariadenia. Európsky parlament prijal text 4. júla. Tento text by mal byť uverejnený a nadobudnúť účinnosť krátko po jeho podpise spoluzákonodarcami počas plenárneho zasadnutia EP, ktoré sa uskutoční v septembri.

O dac

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices