miskov
Juraj Miškov, predseda strany SKOK - Európski liberálni demokrati. PHOTO: redakcia/archív SKOK.

Juraj Miškov: So stratou európskeho občianstva prichádza jeho držiteľ o slobodu pohybu, pobytu a práce v EÚ

Každý občan členského štátu EÚ je automaticky aj občanom EÚ. Európske občianstvo nenahrádza národné občianstvo, je len jeho rozšírením, dopĺňa ho a je naň plne naviazané. Občianstvo EÚ prináša jeho držiteľom dodatočné práva, slobody a zvýšenú právnu ochranu. Na európske občianstvo je napríklad naviazaná sloboda pohybu, pobytu a práce v celej EÚ. Každému držiteľovi európskeho občianstva sa tiež zaručuje nediskriminácia na základe jeho národnosti Slovák má v EÚ rovnaké práva ako Nemec či Španiel.

S európskym občianstvom sa tiež spája celý rad politických práv. Môžeme voliť a byť volení za poslancov Európskeho parlamentu. Máme tiež právo voliť a kandidovať za poslancov, starostu či primátora tej obce alebo mesta v EÚ, v ktorom máme trvalý pobyt. Každý Slovák sa môže obrátiť s petíciou na Európsky parlament alebo sa sťažovať Európskemu ombudsmanovi, ak sa cíti poškodený konaním či nekonaním európskych inštitúcií. Slováci sa tiež môžu zúčastniť európskej iniciatívy občanov- nástroja, prostredníctvom ktorého môže 1 milión občanov EÚ priamo požiadať Európsky parlament, aby predložil konkrétny legislatívny návrh.

Nech už sa občania SR obracajú na inštitúcie EÚ v akejkoľvek veci, majú tak právo urobiť v slovenskom jazyku a v tomto jazyku musia obdržať aj odpoveď. Tiež platí, že inštitúcie EÚ sú povinné zverejňovať občanom EÚ svoje dokumenty.

Medzi ďalšie významné benefity občianstva EÚ patrí právo na ochranu zo strany diplomatických alebo konzulárnych úradov iných členských štátov, ak sa občan EÚ ocitne v problémoch v treťom štáte, v ktorom jeho domovský štát nemá zastúpenie. SR nemá diplomatické zastúpenie napríklad na Novom Zélande a Filipínach, ďalej v Nepále, Saudskej Arábii, Tunisku, Kongu či Paname. Vo všetkých týchto krajinách sa tak kedykoľvek môžeme obrátiť napríklad na zastupiteľstvá ČR, Nemecka alebo Francúzska.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Hodnoty a krásy Slovenska v Štrasburgu. VIDEO

Po vystúpení z EÚ by občania SR o občianstvo EÚ pravdepodobne prišli. V súvislosti s brexitom sa už objavili pochybnosti, či občania Spojeného kráľovstva po odchode z EÚ automaticky stratia európske občianstvo. Keďže však EÚ nie je štát a občianstvo EÚ nie je osobitné občianstvo, ale je naviazané na občianstvo členského štátu EÚ, možnosť jeho ponechania po odchode daného štátu z EÚ sa javí nepravdepodobná. So stratou európskeho občianstva prichádza jeho držiteľ o slobodu pohybu, pobytu a práce v EÚ. Študujúci či pracujúci Slováci by sa stali v EÚ druhoradými občanmi, ktorí nie sú plne chránení proti diskriminácii a nemôžu sa zúčastňovať na politickom živote EÚ.

Všetky výhody členstva Slovenska v EÚ si môžete prečítať tu.

O Juraj Miškov

Bývalý poslanec NR SR, exminister hospodárstva a predseda strany SKOK!

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices