Polsko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Poľsko: Poslanci schválili kontroverznú reformu súdnictva

VARŠAVA / Poľskí poslanci schválili sporný návrh zákona, ktorý dáva kontrolu nad najvyšším súdom politikom a nie sudcom. Kontroverzná reforma vyvolala znepokojenie v Európskej únii a v Poľsku vlnu protestov. Podľa jej kritikov totiž ničí nezávislosť súdnictva a ohrozuje vládu práva v krajine.

Návrh zákona predložený vládnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS) dáva napríklad právo menovať sudcov najvyššieho súdu politikom, nie odborníkom na právo. Zároveň tiež reorganizuje štruktúru súdu. V stredu poslanci väčšinou hlasov poslali sporný návrh zákona na ďalšie preskúmanie špeciálnej parlamentnej komisii. Tá však odmietla viac než tisíc pozmeňujúcich návrhov opozície voči návrhu a poslala ho späť do parlamentu na schválenie. Teraz návrh poputuje do Senátu a bude čakať na podpis prezidenta Andrzeja Dudu, než vstúpi do platnosti.

Počas schvaľovania v dolnej komore sa vo Varšave konali protivládne protesty. Ľudia transparentmi vyzývali Dudu, aby zákon vetoval. Protesty sa očakávajú aj večer.

Viac..  Komisia navrhuje cielené preskúmanie spoločnej poľnohospodárskej politiky

Vývojom v Poľsku sa bude zaoberať aj Európska komisia, ktorá však neprijme žiadne kroky, kým nebude známa finálna verzia zákona. Vládna strana tvrdí, že súdnictvo v Poľsku potrebuje prejsť radikálnou reformou, aby bolo efektívne.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices