zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 28. týždňa 2017

ŠÉFKA FED-U VIE TRHMI ZAMÁVAŤ, AJ KEĎ VEĽA NEPOVIE

USA: Ostro sledovanou udalosťou uplynulého týždňa bolo vystúpenie šéfky Fed-u Janet Yellenovej v americkom Kongrese. Podľa jej slov Fed plánuje pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb a taktiež chce začať redukovať svoje portfólio dlhopisov. Tieto slová „prvej dámy“ Fed-u priviedli americký dolár k rastu. Dôvodom plánovaného zvyšovania sadzieb podľa Yellenovej je a bude pozitívny vývoj na trhu práce, pribúdanie pracovných miest a ekonomický rast. Yellenová ale upozornila aj na to, že vývoj ekonomiky je vždy sprevádzaný aj určitou neistotou. Táto neistota sa aktuálne „točí“ hlavne okolo toho, či inflácia v USA naozaj porastie, a tiež okolo toho, či Trumpov ekonomický program a reformy prejdú Kongresom.

„Medziročný rast americkej inflácie priniesol sklamanie. Spotrebiteľské ceny v júni vzrástli o 1,6 %, čo je pomalšie tempo rastu ako bolo to májové [1,9 %], a taktiež pomalšie ako to, ktoré očakávali trhy [1,7 %]. Výrobné ceny v USA v júni rástli o 2,0 % oproti minuloročnému júnu. Je to síce pokles o -0,4 percentuálneho bodu oproti májovému tempu rastu inflácie PPI, no trhy očakávali rast iba na úrovni 1,9 %,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Uplynulý týždeň bola zverejnená tvorba a fluktuácia pracovných miest v máji podľa JOLTS reportu, ktorá dosiahla 5,666 milióna. Oproti aprílovej hodnote 5,967 milióna to predstavuje výraznejší pokles o zhruba -300 tisíc pracovných miest. Nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti v USA za uplynulý týždeň klesli o -3 tisíc [počet žiadostí z predošlého týždňa bol revidovaný smerom nahor na 250 tisíc]. Trhy očakávali [245 tisíc] podobný počet nových žiadostí ako reálne bol [247 tisíc]. Pozitívne správy priniesol medziročný rast priemernej hodinovej mzdy, ktorá v júni vzrástla o 1,1 % oproti minuloročnému júnu. Ešte minulý mesiac bol medziročný rast miezd len na úrovni 0,5 %.

Negatívne prekvapenie nastalo v maloobchodných tržbách amerických obchodníkov. Tie v júni klesli o desatinu percentuálneho bodu oproti máju na záporné dve desatiny percenta, pričom trhy odhadovali mierny rast tržieb v maloobchode [0,1 %].

Viac..  Europoslanec Eugen Jurzyca: Banky čaká zmena, budú zavádzať okamžité platby

Priaznivo sa vyvíjala situácia v americkom priemysle. V júni medzimesačne vzrástla produkcia o 0,4 % oproti májovému rastu na úrovni 0,1 %. Konsenzus trhu očakával rast, avšak o niečo nižší [0,3 %].

EURZÓNA: Pozitívne prekvapil medziročný rast priemyselnej produkcie v našom menovom bloku. Výroba priemyselníkov totiž v máji vzrástla až o 4,0 %, čo bolo viac ako očakávali trhy [3,5 %] a výrazne viac ako aprílový rast [len 1,2 %].

NEMECKO: Záver minulého týždňa priniesol finálne výsledky nemeckej inflácie. Medziročný rast spotrebiteľských cien dosiahol v júni 1,6 %, čo je o desatinu percentuálneho bodu viac ako v máji. Harmonizovaný index inflácie sa taktiež zvýšil z májového medziročného rastu 1,4 % na júnových 1,5 %. Rastúca inflácia naznačuje, že nemeckej ekonomike sa naozaj darí, keďže inflácia sa blíži k cieľu ECB, t. j. blízko k dvom percentám.

VEĽKÁ BIRTÁNIA: Priaznivé dáta prišli uplynulý týždeň aj z britskej ekonomiky. Miera nezamestnanosti podľa ILO v krajine v máji klesla na úroveň 4,5 % z aprílovej hodnoty 4,6 %. Pokles to nie je výrazný, ale dôležité je predovšetkým to, že nezamestnanosť v Británii sa aktuálne nachádza na najnižšej hodnote od polovice 70tych rokov. A to v podmienkach neistoty ohľadom pripravovaného brexitu, čo len poukazuje na silu britskej ekonomiky a jej trhu práce. Z britského pracovného trhu ale došla aj negatívna správa v podobe pomalšieho rastu miezd. Priemerná týždenná mzda v Británii v máji medziročne vzrástla o 1,8 %, pričom v apríli rástla rýchlejšie [o 2,1 %].

O dac

Odporúčame pozrieť

ECB rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne

Európska centrálna banka (ECB) rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne. Zasadnutie sa uskutoční …

Consent choices