Polsko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Poľsko: Senát schválil kontroverznú reformu súdnictva, vládna strana kritiku odmieta

VARŠAVA / Poľský Senát schválil kontroverznú reformu súdnictva, ktorá znepokojuje nielen poľskú opozíciu, ale aj šéfa Európskej rady a americké ministerstvo zahraničných vecí. Predseda vládnej strany Kaczynski novelu obhajuje ako nástroj na vysporiadanie sa s komunistickou minulosťou.
Podľa neho je poľské súdnictvo prerastené sudcami, ktorí vyštudovali a pôsobili za komunizmu, čo sa podľa neho odráža aj na tom, ako rozhodujú.

Kontroverzný návrh zákona, ktorý zavádza zmeny v systéme poľských súdov, prešiel v piatok aj Senátom, hornou komorou poľského parlamentu. Za zákon hlasovalo 55 senátorov, proti 23 a dvaja sa zdržali. Zákon ešte musí podpísať prezident Andrzej Duda, ktorý je momentálne na dovolenke.

Proti novelizácii zákona protestuje poľská opozícia aj zahraničie. Niektorí predstavitelia Európskej únie už pohrozili Poľsku sankciami. Na obranu Varšavy vystúpil maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý vyhlásil, že Maďarsko nikdy žiadne sankcie proti Poľsku nepodporí.

Znepokojenie v súvislosti so zákonom vyslovilo aj americké ministerstvo zahraničných vecí a šéf Európskej rady, bývalý poľský premiér Donald Tusk, už požiadal v tejto veci o stretnutie poľského prezidenta Dudu. Ten zatiaľ na ponuku na stretnutie nereagoval.

Najväčšie obavy plynú z toho, že by mala vládna strana Právo a spravodlivosť možnosť ovplyvňovať poľské súdnictvo, ako sa jej zachce. Zákon okrem iného predpokladá odvolanie všetkých sudcov Najvyššieho súdu okrem tých, ktorých vybralo ministerstvo spravodlivosti a schválil prezident. Okrem toho zavádza disciplinárny senát, ktorý by mal na podnet ministerstva spravodlivosti posudzovať mravnú bezúhonnosť sudcov.

Viac..  Ivan Štefanec: Malí farmári už mali mať európske peniaze na svojich účtoch

Vládna strana však kritiku zo zahraničia, ale aj z radov domácej opozície odmieta. Poľská premiérka Beata Szydlo sa nechala počuť, že zákon je vnútornou záležitosťou Poľska a jej vláda tlaku zo zahraničia neustúpi.

Predseda strany Právo a spravodlivosť a bývalý poľský premiér Jaroslaw Kaczynski zákon obhajuje ako nástroj na vysporiadanie sa s komunistickou minulosťou. Argumentuje, že poľské súdnictvo je ešte stále prerastené sudcami, ktorí vyštudovali a pôsobili za komunizmu a podľa toho aj rozhodujú.

O red

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľsko vyzvalo EÚ na uvalenie sankcií na agroprodukty z Ruska a Bieloruska

Poľský premiér Donald Tusk v pondelok vyzval Európsku úniu, aby uvalila sankcie na potravinárske a …

Consent choices