extremizmus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko pripravuje reformu boja proti extrémizmu

Slovensko získa z eurofondov osem miliónov eur na systematickú podporu v boji proti prejavom extrémizmu a šíreniu propagandy. Vyplýva to z reformného zámeru, ktorý vypracovalo ministerstvo vnútra v spolupráci s operačným programom Efektívna verejná správa a predložilo ho na schválenie hodnotiacej komisii na čele so štátnou tajomníčkou Denisou Sakovou.

Ministerstvo vnútra konštatuje, že extrémizmus a šírenie propagandy je závažný spoločenský fenomén, ktorý je na Slovensku na vzostupe, a jeho prejavy môžu vážne ohroziť bezpečnosť štátu. Preto je potrebné prísť s účinnými nástrojmi, ktoré by dokázali tieto negatívne prejavy potláčať. Rezort pripomína, že je dôležité o extrémizme komunikovať na všetkých stupňoch škôl.

Pomôcť k tomu má reforma, ktorá bude ôsmimi miliónmi eur podporená z Európskeho sociálneho fondu a realizovať ju bude OP Efektívna verejná správa. Najväčšia časť z vyhradenej sumy, 3,5 milióna eur, je určená na vytvorenie špecializovaných elektronických nástrojov, ktoré budú schopné zbierať údaje o extrémizme z webových stránok a sociálnych sietí. Na vzdelávanie špecialistov, príslušníkov policajného zboru a zamestnancov verejnej správy a stredných škôl je vyčlenených 2,25 milióna eur, na osvetovo-vzdelávacie aktivity ďalších 0,5 milióna eur. Na realizáciu hlavných výskumných úloh a analýz poputuje 1,5 milióna eur.

Cieľom projektu je tiež znížiť počet neformalizovaných skupín s prvkami radikalizmu a počet trestných činov súvisiacich s prejavmi extrémizmu na polovicu. Rezort vnútra v súčasnosti eviduje sedem skupín, predovšetkým fanúšikov futbalových a hokejových klubov, ktoré sú aktívne v páchaní priestupkov s prvkami extrémizmu, medzi ktoré patrí i divácke násilie. Ministerstvo zároveň plánuje, že do roku 2020 sa do špeciálnych vzdelávacích programov zapojí minimálne 3500 zamestnancov policajného zboru, verejnej správy a stredných škôl.

Viac..  Ivan Štefanec: Tvrdšie sankcie voči Rusku a posilnenie našej vlastnej obrany

Boj s extrémizmom doteraz narážal na viacero prekážok, vrátane neexistujúcej jednotnej metodiky, ktorá by posudzovala a eliminovala prejavy extrémizmu, terorizmu a šírenie propagandy. Problémom je i nedostatok analytických inštitúcií a absencia systému vzdelávania a prevencie extrémistických prejavov. Ministerstvo preto v reformnom zámere uvádza, že do konca roku 2019 bude zriadené jedinečné pracovisko pre výskum, prevenciu a elimináciu prejavov extrémizmu, vypracovaný jednotný systém vzdelávania v tejto oblasti a po analýze súčasnej situácie i aktualizovaná legislatíva.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices