Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EÚ a Turecko rozdiely nepreklenuli, obe strany trvajú na svojom

BRUSEL / Na utorňajšom dlho očakávanom stretnutí tureckej delegácie na čele so šéfom diplomacie Mevlutom Cavusogluom a predstaviteľmi EÚ v Bruseli neprišlo k žiadnemu pokroku, ktorý by zmiernil napätie medzi oboma stranami. Aj pri informovaní novinárov po rokovaní trvali obe strany pevne na svojom, infomuje agentúra AP.

Komisár pre európsku susedskú politiku a rozhovory o rozšírení Johannes Hahn vyslovil „veľmi silné znepokojenie“ v súvislosti so súčasným vývojom v Turecku, šéf tureckej diplomacie Cavusoglu naopak tvrdil, že jeho vláda robí len to, čo musí.

„Chcel by som opäť zdôrazniť naše veľmi silné znepokojenie v súvislosti s väznením veľkého počtu novinárov, spisovateľov, akademikov, právnikov a obrancov ľudských práv,“ vyhlásil po rokovaní Hahn. „Ľudské práva, právny štát, demokracia a dodržiavanie základných slobôd vrátane slobody médií sú všetko základné a nevyhnutné predpoklady pre akýkoľvek posun smerom k Európskej únii,“ dodal komisár.

Šéf tureckej diplomacie Cavusoglu oponoval, že opatrenia, ktoré turecká vláda zavádza, sú nevyhnutné pre jej boj proti terorizmu a extrémizmu.

Režim tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vystupňoval útlak opozície do nečakaných rozmerov po pokuse o puč, pri ktorom v júni minulého roka zahynulo viac ako 250 ľudí. Erdogan zo zosnovania pokusu o prevrat obvinil exilového duchovného vodcu Fethullaha Gülena, ktorý žije v Spojených štátoch. Ankara požiadala Washington o jeho vydanie, americké ministerstvo zahraničných vecí však oznámilo, že na to nevidí dôvod.

V rámci následných záťahov proti tureckej opozícii, ktoré pokračujú dodnes, bolo uväznených viac ako 50-tisíc ľudí, viac ako 150-tisíc ďalších prišlo z dôvodu svojho politického presvedčenia o prácu. Uväzneniu sa nevyhli ani opoziční politici vrátane desiatok poslancov prokurdskej opozičnej strany, ktorých Erdoganov režim tiež obvinil z terorizmu, napriek tomu, že strana sa dôsledne zasadzuje za nenásilie.

Viac..  Európski liberáli a centristi idú do eurovolieb s trojlístkom lídrov

Poslanca najsilnejšej opozičnej Republikánskej ľudovej strany Enisa Berberoglua zase pred mesiacom odsúdili na 25 rokov odňatia slobody za údajné vyzradenie štátneho tajomstva, ktorého sa mal dopustiť tým, že poskytol opozičným médiám materiály dokazujúce, že turecká tajná služba vojensky podporuje teroristov z Daíšu v Sýrii v ich boji proti kurdským jednotkám.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Donald Tusk

K EÚ a transatlantickej spolupráci neexistuje alternatíva, uviedol Tusk v Paríži

K Európskej únii, transatlantickej spolupráci a NATO neexistuje alternatíva. Uviedol to poľský premiér Donald Tusk …

Consent choices