Filmova cena LUX
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Filmová Cena LUX: Nominácie troch finalistov sú už známe

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani na tlačovej konferencii počas Benátskych dní oznámil nominácie troch filmov na filmovú cenu LUX za rok 2017:

BPM (ÚDERY ZA MINÚTU) od Robina Campilla – Francúzsko

SÁMSKA KRV od Amandy Kernell – Švédsko, Nórsko, Dánsko

WESTERN od Valesky Grisebach – Nemecko, Bulharsko, Rakúsko 

Cena Lux približuje ľuďom filmovú tvorbu a zároveň približuje aj Európu Európanom. Prostredníctvom tejto ceny Európsky parlament podporuje európsky filmový priemysel v čase, keď je ohrozený všadeprítomnými online platformami. Tie sú na rozdiel od filmu oveľa menej regulované. Naša európska identita sa skladá z rozličných tradícií a kultúr, ale aj spoločných hodnôt: spravodlivosti, slobody a tolerancie. Od svojho vzniku sa do Ceny Lux zapojili stovky režisérov, distribútorov a producentov, ktorí podporili a posilnili našu unikátnu európsku identitu,” vyhlásil A. Tajani.

Od októbra do decembra budú BPM, Sámska krv a Western  v rámci Filmových dní LUX 2017 premietané vo viac ako 50-tich mestách a rôznych festivaloch v 28 členských štátoch EÚ. Titulky budú k dispozícii vo všetkých 24 úradných jazykoch EÚ, tak aby všetci Európania mali možnosť pozrieť si ich a porozumieť témam, ktorými sa tieto filmy zaoberajú.

To je práve jedinečnosť iniciatívy Európskeho parlamentu: vytvorenie akéhosi európskeho verejného priestoru, v ktorom prostredníctvom Ceny Lux prezentujeme a interpretujeme európske úspechy a výzvy a ukazujeme komplexnosť európskej identity.

Tohtoročné Filmové dni LUX budú znovu prebiehať v spolupráci s Informačnými kanceláriami Európskeho parlamentu a s iniciatívou Creative Europe Media Desks s cieľom osloviť čo najviac ľudí.

TRI FILMY OFICIÁLNEJ SÚŤAŽE FILMOVEJ CENY LUX ZA ROK 2017 –oveľa viac tematickej a žánrovej rozmanitosti

Tri filmy v oficiálnej súťaži Ceny Lux sú tematicky a žánrovo oveľa rozmanitejšie ako tomu bolo v predchádzajúcich rokoch:

Tretí film Robina Campilla vykresľuje životy aktivistov zo skupiny Act UP, ktorí bojujú za zviditeľnenie povedomia o chorobe AIDS vo Francúzsku v roku 1992 a podporujú rýchlejší pokrok v oblasti výskumu a prevencie. 

Debut Amandy Kernell je príbehom mladého sámskeho dievčaťa, ktoré sníva o inom živote a dištancuje sa od svojej komunity,čeliacej rasizmu. 

Valeska Grisebach vo svojom treťom filme vykresľuje príbeh nemeckých robotníkov počas stavby vodnej elektrárne v Bulharsku s prvkami indiánskych filmov a kovbojky. Film sa zaoberá otázkami ekonomickej imigrácie a integrácie.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Titulky pre tri nominované filmy budú k dispozícií v 24 úradných jazykoch Európskej únie, zatiaľ čo víťazný film, odhlasovaný poslancami Európskeho parlamentu, bude tiež prispôsobený pre zrakovo a sluchovo postihnutých. Víťazný film získa propagačnú podporu počas medzinárodného uvedenia do kín.

28 Times Cinema a Filmové dni Lux

Tento rok sa už po ôsmykrát začína „28 Times Cinema“, ďalší úspešný projekt spoločného partnerstva Filmovej Ceny LUX Európskeho parlamentu a Benátských dní. Vďaka spolupráci s Europa Cinemas a Cineurope, 28 mladých nadšencov kinematografie vo veku od 18 do 26, dostane šancu vyskúšať si úlohu poroty na odovdzávaní cien počas Benátskych dní. Skupina bude tiež plne začlenená do diskusií o troch filmoch nominovaných na Cenu LUX. Táto špeciálna príležitosť by taktiež mala pripraviť mladých filmových nadšencov na ich úlohu “veľvyslancov” filmovej Ceny LUX- keďže budú prezentovať 6. ročník Filmovej Ceny LUX vo svojich krajinách.

Počas obdobia trvania filmových dní LUX, bude môcť všetkých 751 poslancov Európskeho parlamentu hlasovať za jeden z troch filmov nominovaných v suťaži. 15. novembra bude na slávnostnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu za prítomnosti režisérov vyhlásený víťaz Ceny LUX.

10 predchádzajúcich víťazov filmovej Ceny LUX: TONI ERDMANN od Marena Adena, MUSTANG od Deniza Gamze Ergüvena (2015), IDA od Pawela Pawlikowskeho (2014), Prerušený kruh od Felixa van Groeningena (2013),  Shun Li a Básnik od Andrea Segre (2012),  Snehy Kilimandžára od Roberta Guédiguiana (2011), Cudzinka od  režisérky  Feo Aladag (2010), Welcome by Philippe Lioret (2009), Mlčanie Lorny od Jeana-Pierra and Luca Dardenna(2008) and Na druhej strane od Fatih Akina (2007).

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices