Emmanuel Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. PHOTO: © European Union-EP.

Macron plánuje zriadiť v Líbyi strediská pre utečencov

PARÍŽ / Francúzsko oznámilo, že plánuje zriadiť v Líbyi takzvané „hotspoty“, teda strediská pre vybavovanie azylových žiadostí migrantov smerujúcich do Európy. Podľa prezidenta Emmanuela Macrona by mal tento krok zastaviť ľudí, ktorí nemajú nárok na azyl, pred podniknutím riskantnej cesty na starý kontinent.

Podľa jeho slov sa v súčasnosti v táboroch v Líbyi nachádza 800-tisíc až milión osôb dúfajúcich v lepší život v Európe. Ako však Macron poznamenal, mnohí z nich na azyl nemajú nárok. Francúzsky líder zdôraznil, že utečenci destabilizujú Líbyu a Európu tým, že podporujú pašovanie ľudí, čo zas vedie k financovaniu terorizmu. Strediská by mali byť podľa jeho slov pripravené už „toto leto“, uvádza spravodajská stanica BBC.

Macron už začiatkom týždňa pri Paríži rokoval s dvoma hlavnými líbyjskými lídrami, ktorí podpísali plán zameraný na obnovenie stability v nepokojnej africkej krajine. Dohodli sa na spolupráci s cieľom zorganizovať prezidentské a parlamentné voľby a zaviazali sa tiež spoločne bojovať proti terorizmu a pašeráctvu.

Viac..  Marcový súbor prípadov nesplnenia povinnosti: kľúčové rozhodnutia

Líbya, ktorá je rozdelená medzi konkurenčné vlády a množstvo milícií, je živnou pôdou pre militantov z Islamského štátu, ako aj pašerákov migrantov usilujúcich sa dostať do Európy. Africká krajina upadla do chaosu po občianskej vojne v roku 2011, počas ktorej zahynul tamojší diktátor Muammar Kaddáfí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Ten, kto vtrhne na cudzie územie a zabíja nevinné deti je terorista a tak sa k nemu musíme aj správať

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Poslanci …

Consent choices