euro
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Pre euroval na Slovensku padla vláda. Záchranný program EÚ má sedem rokov

BRATISLAVA / Sprevádzal ho pád vlády Ivety Radičovej a veľké otrasy v celej eurozóne. Pred siedmymi rokmi vznikol projekt, ktorý mal zachrániť problematické krajiny eurozóny, najmä Grécko, euroval.

Grécko je momentálne späť na trhoch a predalo štátne dlhopisy v hodnote 3 miliárd eur. Naše ministerstvo financií hodnotí euroval ako úspešný projekt.

Prvá verzia eurovalu vznikla v roku 2010 a dostala názov dočasný. Fungoval tri roky a poskytol pomoc Grécku, Írsku a Portugalsku cez 174 miliárd Eur. Z jeho nástupcu, trvalého sa potom pomohlo Španielsku, Cypru a Grécku v sume 77,3 miliárd eur. Téma je aktuálna naďalej a to najmä vďaka Grécku. Len nedávno sa mu schvaľovala tretia tranža úveru.

„Stabilizovalo to situáciu, ekonomiky neprišli do väčšej recesie. Neprišiel žiadny krach nejakého štátu,“ hovorí analytik Tatrabanky, Juraj Valachy.

Grécko sa ale v pondelok vrátilo na finančné trhy a to po viac ako troch rokoch, kedy dostalo dištanc. Dôvera investorov bola dokonca vyššia ako sa čakalo. Aj vďaka tomuto hodnotí naše ministerstvo financií euroval pozitívne.

Okrem Grécka ostatné krajiny už vystúpili zo stabilizačného programu. Aj po jeho ukončení ich má pod drobnohľadom Európska komisia a Európska centrálna banka.

„Bude trvať dovtedy, kým krajiny nesplatia aspoň 75% poskytnutej pomoci,“ vysvetľuje hovorkyňa ministerstva financií, Alexandra Gogová.

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Schvaľovanie miliárd na pomoc problémovým krajinám vyvolalo vtedy v eurozóne zemetrasenie. Na Slovensku až tak silné, že padla vďaka nemu vtedy vláda Ivety Radičovej.

Sulíkovci vtedy euroval, ako koaličný partner, nepodporili. Po siedmych rokoch Iveta Radičová neľutuje, ako pri nočných krízových rokovaniach v Bruseli rozhodovala.

„Riešenie, ktoré sme prijali, sa ukázalo ako účelné, správne a prinieslo svoje ovocie, aj keď Grécko čaká ešte neľahká cesta. No malo to aj svoje politické náklady,“ myslí si expremiérka Iveta Radičová.

Euroval naopak doteraz odmieta Richard Sulík, podľa ktorého by okrem toho vláda Ivety Radičovej padla tak, či tak.

Záchranný program eurozóny nakoniec v parlamente prešiel s pomocou smeru, ktorý následne v predčasných voľbách 2012 vyhral voľby.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices