Jaroslaw Kaczynski
Jarosław Kaczyński. PHOTO: © European Union.

Vláda v Poľsku sa zameria na médiá. Chce obmedziť ich vlastníctvo

VARŠAVA / Poľská vláda má v úmysle po tom, ako dokončí „radikálne“ zmeny v súdnictve, „decentralizovať“ médiá. Vo štvrtok sa tak vyjadril líder vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski s tým, že očakáva „veľmi silný odpor“.

Vo dvoch rozhovoroch pre TV Trwam a Radio Maryja tiež povedal, že zmeny potrebujú aj univerzity.

Kaczynski síce neuviedol žiadne detaily, no iní členovia strany už pred časom avizovali plány obmedziť zahraničné vlastníctvo súkromných mediálnych spoločností v Poľsku. Množstvo poľských novín má pritom nemeckých alebo švajčiarskych vlastníkov a súkromnú vysielaciu spoločnosť TVN zas vlastnia Američania.

Kaczynski sa zaviazal dokončiť zmeny v súdnictve, ktoré kritizuje Európska únia (EÚ) za porušovanie zásad demokracie, napriek čiastočnému vetu prezidenta Andrzeja Dudu, ktorý odmietol dva z troch kontroverzných návrhov zákonov.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

V utorok podpísal len jeden, ktorým dal ministrovi spravodlivosti právo menovať všetkých šéfov nižších súdov. Európska komisia v stredu oznámila, že si necháva pootvorené dvere pre možné sankcie voči Poľsku a krajine dáva mesiac, odkedy zákon vstúpi do platnosti, aby vyriešila rozpory v presadzovanej reforme súdnictva a zosúladila ju s právom EÚ.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices