zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 29. týždňa 2017

DRAGHI VYVOLAL NA TRHOCH ROZRUCH, AJ KEĎ NIČ SVETOBORNÉ NEPOVEDAL

EUROZÓNA: Minulotýždňové zasadnutie ECB zmenu v nastavení menovej politiky podľa očakávaní neprinieslo. Prinieslo však robustný rast eura, a to napriek tomu, že ECB ani len nenaznačila, kedy by mohlo začať dochádzať k obmedzovaniu programu kvantitatívneho uvoľňovania [QE]. Práve naopak, Draghi mal na konferencii po zasadnutí veľmi holubičí slovník. Trhy mu to však zrejme neveria a domnievajú sa, že opatrným slovníkom sa len snaží zabrániť stávkam na skoré znižovanie programu QE, a teda zabrániť ďalšiemu posilňovaniu eura. Draghi na tlačovke povedal, že ECB musí byť vytrvalá v realizácii stimulov s cieľom podporiť infláciu k úrovni cielených 2 %. ECB zároveň uviedla, že program QE bude pokračovať, teda naďalej bude nakupovať dlhopisy v objeme 60 mld. eur mesačne, a to do konca roka, prípadne aj dlhšie. Investori očakávali, či toto vyhlásenie Draghi na konferencii „nevypustí“, čo by bol náznak toho, že obmedzovanie QE sa blíži. Nestalo sa ale tak. Vyhlásenie zo zasadnutia sa oproti tomu minulému vôbec nezmenilo. Z toho je zrejmé, že ECB nechce dávať trhom žiadne signály o ukončovaní QE. Veľká časť trhu však očakáva, že obmedzovanie stimulov by centrálni bankári mohli naznačiť na septembrovom zasadnutí a že k nemu dôjde budúci rok.

Za eurozónu bolo zverejnené júnové finálne číslo inflácie. Medziročne spotrebiteľské ceny vzrástli o 1,3 %, čo sa zhoduje s predbežnými odhadmi. Májový medziročný rast cien bol však na úrovni 1,4 %, čiže došlo k miernemu spomaleniu tempa rastu cien v menovom bloku. Medzimesačne spotrebiteľské ceny v eurozóne stagnovali. Keďže išlo o finalizáciu výsledku, výraznejší vplyv na eurodolár to nemalo.

USA: V Spojených štátoch sa minulý týždeň uskutočnilo neúspešné hlasovanie v Senáte za nový návrh zdravotníckej reformy. Ďalší dvaja členovia z Trumpových republikánov ho odmietli podporiť. Trumpova zdravotnícka reforma teda zrejme tak rýchlo nenahradí tú súčasnú, t. j. Obamacare. V súvislosti s tým začínajú byť trhy nervózne, kedy a či vôbec, sa Trumpovej vláde podarí presadiť sľubované reformy. Medzi republikánmi evidentne panuje rozkol, keďže už predchádzajúci návrh zdravotníckej reformy bol stiahnutý z hlasovania, keď sa ukázalo, že nemá medzi republikánmi dostatočnú podporu. A teraz sa situácia zopakovala opäť, keď prepracovaný návrh reformy v Senáte znova neprešiel. Tento návrh presadzoval zrušenie daní vyplývajúcich z Obamacare, zrušenie pokút za nezakúpenie si zdravotného poistenia a obmedzoval program verejného zdravotníctva. Podľa viacerých politických predstaviteľov by však spôsobil to, že milióny Američanov by prišli o zdravotné poistenie.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

„Z USA prišli priaznivé dáta v podobne nových žiadostí o podporu. Za uplynulý týždeň pribudlo 233 tisíc nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti, čo je v porovnaní s predchádzajúcim obdobím o -15 tisíc menej žiadostí. Konsenzus trhu tiež počítal, že žiadostí bude menej, avšak iba o tri tisíc,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

NEMECKO: V Nemecku boli zverejnené indexy ekonomickej nálady ZEW, ktorých júlové hodnoty boli v blízkosti odhadov alebo svojich predchádzajúcich hodnôt, takže veľa vody na trhoch nenamútili. Nemecký index ZEW mapujúci súčasnú situáciu v júli mierne klesol na 86,4 bodu z júnových 88 bodov. Klesol aj index ZEW vyjadrujúci očakávania, a to na úroveň 17,5 bodu z júnových 18,6 bodu. Trhy síce očakávali pokles, ale miernejší. Aj v eurozóne došlo k miernemu zhoršeniu indexu ZEW v očakávaní spotrebiteľov o – 2,1 bodu na úroveň 35,6 bodu.

Nemecké ceny výrobcov v júni medziročne vzrástli o 2,4 %. V porovnaní s májovým tempom rastu inflácie PPI [2,8 %] tak došlo k miernemu spomaleniu.

VELKÁ BRITÁNIA: Sklamanie priniesol rast spotrebiteľských cien vo Veľkej Británii, ktoré medziročne v júni síce dosiahli 2,6 %-ný rast, čo ale predstavovalo spomalenie oproti májovému rastu o 2,9 %. Tento fakt tak pravdepodobne ovplyvní načasovanie zvyšovania sadzieb britskou centrálnou bankou BoE. Darilo sa britským tržbám v maloobchode [vynímajúc automobily], ktoré v júni medziročne vzrástli o 0,9 %, po májovom medziročnom poklese o -1,5 %.

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices