auta
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Veľká Británia plánuje od roku 2040 zakázať nové naftové a benzínové autá

BRATISLAVA / Veľká Británia plánuje od roku 2040 zakázať nové autá s naftovými a benzínovými motormi. Informuje o tom portál bbc.com, podľa ktorého má britská vláda čoskoro zverejniť komplexnú stratégiu boja proti znečisťovaniu ovzdušia.

Súčasťou balíka opatrení v celkovom objeme 3 mld. GBP bude aj fond disponujúci čiastkou 255 mil. GBP, ktorý má samosprávam pomôcť lepšie zvládať problémy súvisiace s emisiami naftových vozidiel.

Komplexnú stratégiu boja proti prekračovaniu limitov emisií oxidu dusíka musí vláda pripraviť na základe súdneho rozhodnutia. Sudcovia sa totiž stotožnili s argumentmi ekologických aktivistov, podľa ktorých skoršie vládne plány nepostačovali na splnenie limitov emisií v zmysle pravidiel Európskej únie. Najvyšší súd vláde prikázal, aby komplexnú stratégiu pre čistotu ovzdušia prijala do konca tohto mesiaca, informuje BBC.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Skôr tento mesiac zverejnil podobný plán francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý chce rovnako od roku 2040 presadiť stiahnutie naftových a benzínových áut z francúzskych ciest.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices