voda
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európa trpí. Krajiny vydávajú varovania pred horúčavami, hlásia aj obete

SVET / Grécko a Taliansko, obľúbené turistické destinácie, trápia požiare a silné horúčavy. Na Apeninskom polostrove vydali úrady až 3. stupeň varovania pred horúčavami a to prakticky v celej krajine. Gréci na pevnine pri takmer rovnako vysokých teplotách bojujú s požiarmi a ostrovy opäť cítili zemetrasenie.

Sucho a horúčavy rozpútali lesný požiar neďaleko gréckeho hlavného mesta Atény. Hoci sa plamene priblížili k medzinárodnému letisku, dovolenkárov zatiaľ neovplyvnili. S ohňom bojujú v oblasti desiatky hasičov zo zeme i zo vzduchu. Vrtuľníky sa pred súmrakom museli stiahnuť a v noci požiar hasili len hasičské autá. Oheň sa šíri k predmestiu Atén, úrady uisťujú, že obývané oblasti zostávajú bezpečné. Grécko v noci z pondelka na utorok zažilo aj zemetrasenie. Epicentrum sa nachádzalo asi 90 km od ostrova Kréta a podľa odborníkov by turistický raj nemalo ohroziť.

Výstrahu tretieho stupňa pred extrémnymi teplotami vydalo ministerstvo zdravotníctva v Taliansku. Vlna horúčav by nasledujúce dni mala ešte nabrať na intenzite, meteorológovia očakávajú viac než 40º Celzia. Vysoké teploty majú zasiahnuť celú krajinu, varovanie vydáva Rím, Florencia, Bologna, Miláno, Neapol, región Kalábria a ostrov Sardínia. Úrady odporúčajú starším ľuďom a deťom nevychádzať vôbec na slnko.

S horúčavami bojujú aj v Poľsku. Počas víkendu sa tam utopilo 26 ľudí. Medzi obeťami sú aj ľudia, ktorí sa snažili pomôcť iným topiacim sa. Jedným z tragických prípadov je smrť 14-ročného chlapca, ktorý skočil do rieky Visla, aby pomohol topiacemu sa 9-ročnému dievčaťu. To sa podarilo zachrániť, chlapec sa ale už nevynoril.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

V americkom Colorade nemajú problém s horúčavami, ale s vodou. Na neopatrnosť počas záplav takmer doplatil muž, ktorý v aute viezol svojho psa. Vozidlo po šmyku na ceste skončilo v rozvodnenej rieke a oboch pasažierov museli vytiahnuť pomocou žeriava. Šofér najprv záchranárom podal svojho štvornohého miláčika a keď sa uistil, že ho bezpečne dopravili na zem, nechal sa zachrániť z auta aj on sám.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices